Világgazdaság

Az Albertina múzeumba kerül az Essl-gyűjtemény

Egy a napokban aláírt szerződés szerint 2044-ig rendeződni látszik a legjelentősebb osztrák magángyűjtemény sorsa.

A BauMax barkácsáruházlánc csődje után került veszélybe az alapító tulajdonos Karlheinz Essl és felesége műgyűjteményének sorsa. A házaspár legfőbb célja, hogy az 1970 óta épített 7000 darabos gyűjtemény ne hulljon elemeire. 2014-ben az osztrák államnak ajánlották fel megvásárlásra, akkor a bécsi kormány elutasította őket, most viszont megállapodás született arról, hogy a gyűjtemény 2044-ig az Albertinába kerül tartós letétként, és az anyag feldolgozásához és kiállításához 1,1 millió euróval járul hozzá a költségvetés. A gyűjtemény könyv szerinti értéke a BauMax felszámolásakor nyilvánosságra hozott adatok szerint 86 millió euró volt, de szakértők szerint ennek háromszorosát is érheti, ám ha egyben kerül ki a piacra, korántsem biztos, hogy reális áron sikerül értékesíteni.

A Christie’s aukcióján 2014 októberében már értékesítettek a gyűjteményből 44 kiemelkedő művet – Richter, Baselitz, Kippenberger, Polke, Hundertwasser és Maria Lassnig alkotásait, nagyjából 50 millió euró értékben –, hogy időt nyerjenek a többi mű sorsának hosszabb távú rendezésére. A többi alkotást egy társaságba vitték be, amelynek 40 százalékban az Essl család, 60 százalékban pedig Hans Peter Haselsteiner építési nagyvállalkozó, évekig a Strabag igazgatótanácsának elnöke, lett a tulajdonosa.

A helyzet most megoldódni látszik, Klaus Albrecht Schröder, az Albertina vezetője közbelépésének köszönhetően, aki bizalmi kapcsolatot ápol Esslékkel, és megszerezte a kormány pénzügyi támogatását is ahhoz, hogy az Albertina tartós letétként befogadja az Essl-gyűjteményt. Schröder jól ismeri a kollekciót, ő volt az, aki először bemutatta a gyűjteményt a nagyközönségnek, még a Kunstforum Bank Austria igazgatójaként, az a kiállítás később tizenegy országban járt. A tervek szerint fél évig tart a kollekció átvétele, ezalatt kidolgozzák a több százmillió euró értékű gyűjtemény bemutatására vonatkozó terveket is.

A költségek fedezésére a kormány 1,1 millió eurónyi forrást biztosít az Albertina múzeumnak. Az anyag egyik részét a 2018-ig rekonstrukció miatt zárva tartó Künstlerhausban helyezik el, a másik részét pedig valószínűleg szétosztják más ausztriai, főként vidéki közgyűjtemények között. Az Albertina szabad kezet kapott a döntéshez, az aláírt szerződés szerint önálló jogokat kap a műtárgyak bemutatására, kölcsönzésére és reprodukálására. A klosterneuburgi múzeumépületet a következő tíz évben az Albertina raktárként fogja használni, későbbi sorsáról az épület tulajdonjogát továbbra is birtokló Essl család dönt majd.

Az Essl-gyűjtemény a 20. és a 21. század művészetére nyújt nemzetközi rátekintést, középpontjában a legjelentősebb osztrák művészek munkáival, mint Arnulf Rainer, Maria Lassnig, Valie Hundertwasser, Hermann Nitsch, Gottfried Helnwein. Esslék 1999 óta 2016. nyári bezárásáig működtették magánmúzeumukat a Bécstől néhány kilométerre fekvő Klosterneuburgban, ahol magyar művészek is gyakran kaptak bemutatkozási lehetőséget, és a gyűjtemény magyar anyagot is tartalmaz, sőt 2005-ben az Essl házaspár díjat alapított közép- és délkelet-európai művészek támogatására, amit magyar alkotók is többször elnyertek.

műkincspiac műtárgy