Világgazdaság

Fogyatékkal élők: ajánlást adott ki az MNB

Ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank annak érdekében, hogy a pénzügyi szolgáltatókat további lépésekre ösztönözze a fogyatékkal élő ügyfelek esélyegyenlőségének biztosítására.

További lépésekre ösztönzi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzügyi szolgáltatókat a fogyatékkal élő ügyfelek esélyegyenlőségének biztosítására, és ajánlást adott ki a pénzügyi intézmények fogyatékkal élő ügyfeleivel kapcsolatos bánásmódról – hangzott el egy mai háttérbeszélgetésen.

A jegybank elvárása szerint a fizikai környezet kialakítása, a szerződéskötés körülményei, az ügyfeleknek nyújtott tájékoztatások, és az intézmények belső szabályrendszerének, illetve az online és technológiai szolgáltatások fejlesztése kapcsán kell – a jogszabályi követelményeken túlmutató – intézkedéseket hozni. A mai napon megjelent ajánlás alkalmazását a közzétételt követő 90. naptól, 2017. június 23-tól várja el a jegybank az intézményektől.

[caption id="" align="alignleft" width="768"]Fotó: AFP Fotó: AFP[/caption]Jegybanki elvárás, hogy az intézmények minél több ügyfélszolgálati ponton biztosítsák a fogyatékkal élő ügyfelek egyenlő esélyű hozzáférését az általuk kínált szolgáltatásokhoz. Ajánlott, hogy az intézmények – akadálymentesen elérhető – szolgáltatási térképe külön tüntesse fel (megye, település és fővárosi kerület szerinti bontásban) az adott területi egységben található akadálymentesen használható és megközelíthető ügyfélszolgálati pontok elérhetőségét.

Freisleben Vilmos, a Fogyasztóvédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta: a fogyatékkal élők nagyon jelentős fogyasztói kört jelentenek, hiszen a 2011-es adatai szerint akkor – saját bevallás alapján – több mint 490 ezer érintett lakos élt az országban. Ennek alapján – mutatott rá az igazgató – azok a szolgáltatók, amelyek nem fordítanak elég figyelmet erre a körre, akár versenyhátrányba is kerülhetnek.

Szabó József, a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ igazgatója szerint az MNB az érintett ügyfelek helyzetének jobb megismerése érdekében az ajánlás összeállítása előtt fókuszcsoportos felmérést végzett a fogyatékkal élő ügyfeleket érintően, továbbá 16 mélyinterjút készített az őket képviselő civil szervezetekkel, érdekvédő szövetségi vezetővel, valamint a témában szakértőként ismert államigazgatási tisztségviselőkkel. A jegybank a téma kapcsán kérdőíves felmérést végzett a felügyelt intézmények körében is, amelyre összesen 268 piaci szereplő válaszolt önkéntesen.

jegybank ajánlás fogyatékkal élők fogyasztóvédelem MNB