Világgazdaság

Ettől retteghet a világ második legnagyobb gazdasága

Az IMF friss jelentése szerint Kína GDP-jének lassuló bővülése mellett is a világgazdasági növekedés motorja lesz a következő években, ám ennek ára a magánszféra és az állam gyors és tartós eladósodása, ami kockázatokat rejt magában.

Kína a következő években is a világgazdasági növekedés lokomotívja lesz, noha a bővülésének üteme kissé lelassul – prognosztizálja a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Az IMF kedd este közzétett jelentése szerint a kínai gazdaságban megvan a potenciál, hogy középtávon is jó ütemben növekedjen, de fel kell gyorsítani a reformokat és mérsékelni kell a hitelfüggőséget.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemrég közzétett frissített prognózisában azt írta, hogy a kínai gazdaság az idén 6,7 százalékkal, jövőre pedig 6,4 százalékkal bővül az áprilisban várt 6,6 százalékkal, illetve 6,2 százalékkal szemben, mert a pekingi kormány magas szinten tartja a közületi beruházásokat. Ennek azonban a magánszféra és az állam gyors és tartós eladósodása az ára, ami kockázatokat rejt magában.

Forrás: AFP

A valutaalap szerint az eladósodás növekedésére tekintettel nagyobb figyelmet kell fordítani a pénzügyi stabilitásra, szigorúbb szabályozásra és szorosabb állami felügyeletre van szükség. E mellett Pekingnek meg kellene könnyítenie a külföldi beruházásokat, és leépítenie a piacra jutás akadályait. A jelentés egy másik részében az IMF sürgeti, hogy Kína tűzzön ki még ambiciózusabb célokat a szénbányászati és acélipari kapacitásfelesleg leépítésére, és a termelés hatékonyságának növelésére.

Peking már tett lépéseket, és a következő 3-5 évben 140 millió tonna acélipari és 800 millió tonna szénbányászati kapacitást akar felszámolni, ami nagyjából megfelel a tavalyi világtermelés egy tizedének. Az IMF azonban úgy számítja, hogy ennek ellenére az acélipari kapacitás a korábban elhatározott beruházások eredményeként közel marad a 2013. évi szinthez és az évtized végén megközelíti a világ teljes termelőkapacitásának a felét. Kína már eddig 120 millió tonnányi alacsony színvonalú kapacitást épített le, emiatt azonban felszöktek az árak, mert a felhasználók a kínálat drasztikus szűkülésétől tartanak.

gazdasági növekedés GDP IMF eladósodás Kína