Világgazdaság

Évi 80 ezerrel nőhet az operációk száma

Az európai szint közelébe jutott az egynapos sebészeten ellátott páciensek száma, s a felzárkózást még jobban segítheti, hogy húsz kórházban önálló egynapos sebészeti részleget alakítanak ki.

Nyolcmilliárd forint uniós forrásból 18 fekvőbetegeket ellátó intézmény húsz helyszínén jön létre önálló egynapos sebészeti részleg 2020-ig. Az infrastrukturális beruházásokra több mint négymilliárd forint jut, a fennmaradó pénzt pedig eszközbeszerzésekre fordíthatják az intézmények. Kecskeméten és Szegeden például teljesen új épületet építenek az önálló egynapos sebészeteknek.

Magyarországon 2010 óta megduplázódott az egynapos sebészeti műtétek száma, idén várhatóan 270 ezer ilyen műtétet végeznek el. Az egynapos ellátás nem fiskális, hanem betegbiztonsági kérdés – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár –, hiszen minél rövidebb ideig fekszik valaki kórházban, annál kisebb az esély a kórházi fertőzésre. Az intézményeknek is jobban megéri az egynapos ellátás, mert plusz 10 százalékos finanszírozásban részesülnek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől. Míg 2008-ban a műtéten átesett betegek alig két százaléka volt egynapos sebészeten, 2015-ben ez már a betegek 58 százalékát érintette.

Beteget tolnak a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kiskunfélegyházi Kórház Telephelyén újonnan kialakított egynapos sebészeti osztályon 2017. október 17-én. Ezen a napon kezdődtek meg az osztályon az első műtétek.
Forrás: MTI | Fotós: Ujvári Sándor

 

A jövőben évente 350-360 ezer ilyen műtét elvégzésére lesz lehetőség. Az USA-ban az összes sebészeti beavatkozás 80 százalékát végzik egynapos ellátás keretében, az európai uniós átlag pedig 60 százalék felett van.

A 24 órát meg nem haladó ellátás nemcsak időbeliséget jelez, hanem magas szintű szakmaiságot is – mondta Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: az egynapos műtétre alkalmas betegek kiválasztása is nagyon szigorú rend alapján történik, hiszen nem minden betegen végezhető ilyen beavatkozás.

Az első egynapos sebészetet 2007 őszén hozták létre a Szent Rókus Kórházban, ahol eddig 40 ezer műtétet hajtottak végre – mondta Göböl Zsolt, a kórház főigazgatója. Egynapos vagy más néven nappali ellátás keretében 283-féle műtéti beavatkozás végezhető el. Például visszér-, sérv- vagy szürkehályog-műtét, nőgyógyászati műtétek és hasi műtétek is – mondta Gamal Eldin Mohamed, a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság elnöke.

Szakemberek szerint a magyar betegek 90 százaléka alkalmas lehet egynapos sebészeti ellátás keretében elvégzett műtétre, a létrejövő új egynapos sebészeteken tovább csökkenthetők a várólisták is, ma ugyanis csaknem 28 ezer beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra. Az egynapos sebészeti részlegek fő kritériuma, hogy a beteget minden percben láthassa a nővér, ezért a betegőrzők egyterűek. Az orvosoknak és a nővéreknek is könnyebben tervezhető az egynapos sebészeteken a beosztás, mert nincs éjszakai és hétvégi műszak sem. Nemzetközi adatok szerint az egynapos sebészeteken fekvő beteg az egészségbiztosítónak 30-40 százalékkal kerül kevesebbe, mint a több napig kórházban fekvő páciens – tette hozzá Gamal Eldin Mohamed.

egynapos sebészet sebészet egészségügy