Világgazdaság

Nyilvánosságra hozzák a jelentést

A brit kormány igyekszik visszafogni a várakozásokat a Brexit hatásait taglaló titkos tanulmányokkal kapcsolatban.

A brit kormány három héten belül nyilvánosságra hozza azt az 58 titkos jelentést, amely az Európai Unióból való kilépés gazdasági hatásait taglalja – közölte tegnap a parlament alsóháza előtt Steve Baker Brexit-államtitkár. A lépésre egy múlt heti parlamenti döntés kényszeríti a kormányt. A kabinet korábban vonakodott ezt megtenni, és Baker tegnap is igyekezett visszafogni a várakozásokat.

A brit kormány célja, hogy a Brexit után ismét globális kereskedő nemzetté váljon Nagy-Britanniában
Forrás: AFP

Azt mondta a képviselőknek, hogy nem különálló dokumentumokról van szó, és azok nem tartalmaznak „jelentős mennyiségű” előrejelzést a legtöbb szektor számára, a nyilvánosságra hozásuk előkészítése pedig „csak el fogja terelni a miniszterek és illetékesek figyelmét” a tárgyalásokról. A kormány attól is tart, hogy a jelentések kiadása aláássa majd tárgyalási pozícióikat. A brit és az uniós küldöttség e héten ül újra tárgyalóasztalhoz.

A Brexit körüli bizonytalanság újabb jele, hogy az európai vállalatok egyre nagyobb része tervezi visszafogni nagy-britanniai megrendeléseit. Jelenleg 63 százalékuk számít erre – derült ki a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Insti­tute of Procurement & Supply, CIPS) friss felméréséből. Májusban még csak 44 százalék volt ez az arány. A CIPS szerint már elkéstek a kilépési tárgyalások felgyorsításával. „A brit beszerzők egyszerűen nem kényszeríthetik várakozásra a beszállítóikat és a fogyasztóikat mindaddig, míg a tárgyalófelek egyezségre jutnak” – idézte az Independent Gerry Walsht, a szervezet vezetőjét.

A brit kormány közben megtette az első lépést annak érdekében, hogy a Brexit után ismét globális kereskedő nemzetté váljon Nagy-Britannia: benyújtották a parlamentnek azokat a vám, illetve kereskedelmi törvénytervezeteket, amelyek az Európai Unióból való kilépés után lépnek életbe. A cél megtartani azt a 40 egyezményt, amelyek jelenleg Brüsszel és más országok között léteznek. London ugyan 2019 márciusában az egységes európai piacot és a vámuniót is elhagyja, de vámmentes kereskedelmi megállapodást akar a fennmaradó 27 uniós tagállammal. A tervezetről a parlament majd csak később dönt. Nagy-Britannia a kilépés előtt nem kezdhet kereskedelmi tárgyalásokat az unión kívüli államokkal, csak puhatolózhat a jövőbeni kapcsolatokat illetően az olyan kulcsfontosságú partnereinél, mint az Egyesült Államok, Ausztrália vagy Új-Zéland.

Kilencéves mélyponton a kiskereskedelmi forgalom

A brit vásárlók 2008 októbere óta nem fogták vissza annyira a kiadásaikat, mint a múlt hónapban. A kiskereskedelmi forgalom 1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest az azonos jellegű tételek összehasonlítása alapján, összességében pedig mindössze 0,2 százalékkal nőtt a Brit Kiskereskedelmi Konzorcium keddi jelentése szerint. A Barclaycard is a fogyasztás visszafogásáról számolt be, eszerint a háztartási kiadások éves növekedése 2,4 százalékra lassult októberben a szeptemberi 3 százalékról.

 

Brexit Nagy-Britannia tanulmányok kereskedelem