Világgazdaság

Látszik a fény az alagút végén

Nem történt áttörés a Waberer’snél, de hat negyedévnyi veszteséget követően az elemzések szerint akár túl is juthatott legnehezebb időszakán a vállalat. Ha lesz fordulat, csak lassan válik nyereségessé a cég.

Egy nappal a gyorsjelentés után három elemzés is megjelent a Waberer’s harmadik negyedévének értékeléséről és a következő időszak kilátásairól. A Concorde elemzője az október–decemberi időszakra még veszteséget jelez előre, az Erste szerint már pozitívba fordulhat a Waberer’s eredménye.

Az Erste és a KBC tőkepiaci szakértői is a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) alakulását és a kamionok kihasználtságának növekedését látják biztatónak a Waberer’s jelentésében. A KBC kiemelte: a költségcsökkentések és a racionalizálás hatásai egyelőre nem látványosak a Waberer’s folyamataiban. „Enyhe pozitívum lehet, hogy a vállalati EBITDA a harmadik negyedévben a legjobb lett az idén” – írta a KBC. Ezen a soron 15,3 millió eurót ért el a szállítmányozócég, ez a bázisértékhez képest még mindig csaknem 20 százalékkal alacsonyabb. A fuvarszervező az egy évvel korábbinál gyengébb, az elemzői várakozásokhoz és a két első negyedéves eredményhez képest viszont javuló számokat közölt. Az árbevétele 170 millió euróra apadt a szeptemberrel zárult három hónapban, ami az egy évvel korábbi időszakban még 182,6 millió euró volt, ez éves alapon 7 százalékos visszaesés.

„A nettó eredmény továbbra is negatív, 5,6 millió eurós volt a mínusz, duplája a tavalyinak, és zsinórban a hatodik egymást követő negyedévben ért el veszteséget a cég” – írja Cinkotai Norbert, a KBC vezető elemzője. Kitér arra is, hogy látszik a költségek leszorítására tett erőfeszítés: a tavaly év végi szinthez képest durván 10-15 százalékkal kevesebb a kamionsofőr és a munkavállaló, és ennyivel alacsonyabb a kamionok átlagos száma is (a harmadik negyedévben 260-nal csökkent a tehergépkocsi-állomány). A KBC elemzése szerint, miközben a Waberer’s a nagyobb nyereségességet hozó utakra összpontosít, a folyamatok továbbra is a racionalizálásról és a költséghatékonyság javításáról szólnak. Megállapítja, hogy a társaság papírjainak a piaca nem tekinthető izgalmasnak. Ellenállásként az 1600 forint körül lévő ötvenhetes mozgóátlag lehet érdekes, míg támaszként a korábbi mélypontokat és a lélektani szintet érdemes figyelni ezer forintnál.

A Concorde célára változatlanul 1785 forint. Az elemzésében kiemelte, ismét csalódást keltett a társaság, de pozitívan hathat a későbbiekben a vállalatra az Audival kötött szerződés, igaz, a hatása idén még nem érvényesül. Ezért az elemzés szerint a szállítmányozócég gyenge teljesítménye még a negyedik negyedévben is megmaradhat. Megjegyzi: továbbra sem tudta támogatni a cég működését a külföldi tevékenysége.

Az Erste arról írt kommentárjában, hogy sikerült a kamionok kihasználtságát járművenként mintegy havi tízezer kilométerre visszaemelni a kilencezer kilométeres mélypont környékéről. A folyamatok alapján az Erste a negyedik negyedévben akár már pozitívba is átbillenő eredményt vár.

Waberer's Holding gyorsjelentés
Ezek is érdekelhetik