Világgazdaság

Még várni kell a mosonmagyaróvári fűtőműre

B. H. L. | A Geotherm Hungary Kft. a közelmúltban eredménytelennek nyilvánította a Mosonmagyaróváron létesítendő geotermikus fűtőmű építésére és üzemeltetésére kiírt közbeszerzési eljárását, mert a beérkezett pályázatok érvénytelenek. Pedig a Magyar Építők 2017 nyarán már arról számolt be, hogy a Geotherm 990 millió forintos kivitelezési szerződést kötött a mosonmagyaróvári beruházásra a budapesti Drem Innovációs és Tanácsadó Kft.-vel. A maximum 10 megawatt kapacitású erőmű a város távfűtőrendszerét nagy részben geotermikus üzeművé alakítaná át, ellátná a helyi alaphőszükségleteket. A bő fél évvel későbbi, 2018. márciusi alapkőletételen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a hárommilliárd forintba kerülő hőközpont létesítését az állam 2,1 milliárd forinttal támogatja. Ugyanakkor számolt be a beruházó EU-Fire Kft. (a Geotherm-kivitelező és -üzemeltető), hogy a projekt révén várhatóan bő tízezer lakás és kétszáznál is több cég, közintézmény fűtése válik környezetkímélőbbé.

A pályázatot 2019 decemberében írta ki a Geotherm, és most azért minősítette eredménytelennek, mert a Drem Kft. nem igazolta a szerződés teljesítéséhez szükséges alkalmassági követelményeknek való megfelelést, a nagytarcsai Trust-Bau Építőipari Szolgáltató Kft. pedig nem jelezte, hogy fenntartja az ajánlatát. Az előbbi cég nettó 1,1 milliárd, az utóbbi nettó 1,39 milliárdért vállalta volna a munkát.

Az EU-Fire honlapján a mosonmagyaróvári beruházás folyamatban lévő projektként szerepel, amelynek építése 2016 tavaszán kezdődött, a befejezése pedig 2019 nyarára várható. Ugyanott olvasható, hogy 2019 júliusában a Geotherm Hungary hosszú távú távhőellátási megállapodást írt alá a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-vel és a MESZ Mosonmagyaróvár Energia Szolgáltató Kft.-vel. Akkor még úgy számoltak, hogy a felszíni vezetékrendszer és hőátadó központ építése 2019 nyarának végén, kora őszén indulhat, a termelés pedig 2020 januárjában, a 3,2 milliárd forint összköltségvetésű beruházás lezárultával.

Az EU-Fire Makón és Csongrádban már átadott geotermikus beruházásokat, a kecskeméti, a mátészalkai, az egri és a kiskunhalasi még folyamatban van, valamint a kutatási fázisban lévő, békés megyei geotermikus hőtároló is. A cég tavaly átadott egy napelemparkot is Tompán, és van egy kisfüzesi génmegőrző projektje. Tulajdonosa Kovács Imre Zoltán, ahogyan a Geotherm minősített többsége is az övé, két cég közbeiktatásával. A Geotherm kisebbségi része a szerződésben említett Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-é.

A beruházás

2,1

milliárd forintos támogatást kap

hőközpont Mosonmagyaróvár EU-Fire Geotherm
Ezek is érdekelhetik