A Dealogic piaci adatszolgáltató csoport által a Financial Times című londoni üzleti napilap számára összeállított adatcsomag szerint

az idén eddig mindössze 157 vállalat hajtott végre elsődleges nyilvános kibocsátást (IPO)  az európai és az amerikai tőzsdéken, és ezekből a tranzakciókból alig 17,9 milliárd dollár folyt be.

A Dealogic adatai szerint a tavalyi azonos időszakban 628 vállalat 192 milliárd dollár új tőkéhez jutott európai és amerikai IPO-tranzakciók révén.

Stressed,Business,Man,Crypto,Trader,Broker,Investor,Analyzing,Stock,Exchange
Fotó: Shutterstock

A cég ismertetése szerint a világgazdaság egészében is 

71 százalékkal, 283 milliárd dollárról 81 milliárd dollárra zuhant az elsődleges nyilvános kibocsátásokkal felhajtott új befektetői tőke értéke, és a tőzsdékre újonnan bevezetett kibocsátások száma is 1237-ről 596-ra esett vissza egy év alatt.

A Dealogic hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a tavalyi év első három negyedévében rekordot döntöttek a IPO-tranzakciók, ugyanis a globális vállalati szektor a koronavírus-járvány idején elhalasztott új kibocsátásokkal egyszerre jelent meg a piacokon.

A cég szerint azonban a legutóbbi adatok arra vallanak, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió okozta idei első negyedévi IPO-visszaesés folyamata továbbra sem fordult vissza, és

az új kibocsátások értéke az idei második negyedévben is várhatóan messze elmarad a tavalyi azonos időszakban mért szintektől.