Joe Biden kijelentette, hogy nagyon csalódott, amiért nem találkozhat Hszi Csin-ping kínai elnökkel a G20 következő csúcstalálkozóján. A vezető gazdasági hatalmat szeptember 9-én és 10-én ülnek majd tárgyalóasztalhoz, de Peking közölte, hogy a kínai delegációt Li Csiang vezeti majd.

Fotó: ANATOLIY ZHDANOV/AFP

Csalódott vagyok... ennek ellenére mindenképpen találkozni fogok vele

– mondta az amerikai elnök. Azt nem tette hozzá, hogy erre a találkozóra mikor és hol kerülhet sor – erről a BBC írt.

Hszi Csin-ping és Joe Biden utoljára tavaly találkoztak egymással, az Indonéziában rendezett G20-csúcson.

Az amerikai és kínai kapcsolatok továbbra is feszültek, annak ellenére, hogy Washington már több diplomáciai missziót is küldött Pekingbe, hogy elősegíthesse a közeledést.

Kína hivatalosan nem erősítette meg Hszi távol maradását Új-Delhitől, de nem is cáfolta a hírt. Sokan úgy vélik, hogy a kínai elnök az országa és India között kialakult nézeteltérés miatt nem utazik el a G20-ra. A feszültséget az okozta, hogy Kína a 2023-as hivatalos térképén egy vitatott hovatartozású térséget a két ország himalájai határánál teljes egészében a sajátjaként tüntetett fel.

Joe Biden és Hszi Csin-ping találkozójára a legközelebb novemberben kerülhet sor, az Ázsia-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vezetőinek San Franciscóban tartott találkozóján.

A tavalyi G20-találkozó után az amerikai kínai kapcsolatokat az a kémballon mérgesítette el, amit az amerikaiak lőttek le a légterükben. Az eszköz feltehetően Kínához tartozott. Emellett az ukrajnai háború is éket ver a két nagyhatalom közé, hiszen Peking nem határolódik el Moszkvától, ahogy azt a nyugati országok elvárnák. Emellett a Tajvan is gondot jelent, hiszen a Fehér Ház egyre nagyobb forrásokkal támogatja a szigetállamot, amit Peking kifejezetten rossz szemmel néz, miközben az USA blokkolja a modern technológiai eszközök kínai beszerzését.

Az USA hiába próbál javítani a kínai kapcsolatain, Peking látszólag nem foglalkozik ezzel. A múlt hónapban Dél-Afrikában tartott BRICS-csúcson Hszi Csin-ping arról beszélt, hogy a fejlődő országoknak le kell törni a Nyugat hegemóniáját és lerázni a gyarmatosítók láncait.