Veszélyes divat hódít a közösségi médiában

Veszélyes alakformálót reklámoznak a hírességek

Külföldi gazdaság | Világgazdaság
A Kim Kardashian alakját ígérő Apetamin nevű készítmény a fizikai és a mentális egészségre is káros, a közösségi médián keresztül mégis könnyen elérhető bárki számára.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) felszólította az Instagramot, hogy függessze fel az engedély nélküli, veszélyes táplálékkiegészítőket kínáló , több tucatnyi felhasználó fiókját. Az elmúlt időszakban főleg az indiai TIL Healthcare gyógyszergyártó cég által készített Apetamin szirupra tekintettek csodaszerként a fiatal nők, akik abban reménykednek, hogy az étvágygerjesztő készítmény segítségével formás alakra tehetnek szert.

A szirupot a közösségi platformok híres, amerikai influenszerei is rendszeresen népszerűsítik, azt állítva, hogy segítségével bárki könnyedén elérheti az általuk is reklámozott – úgynevezett slim thick – alakot, azaz a vékony, de telt idomú testképet. A véleményvezérek azt a téves reményt keltik a fiatalokban, hogy a szer segítségével könnyedén szedhetnek fel kilókat úgy, hogy olyan extrém homokóra alakjuk legyen, mint Kim Kardashiannak, vagy Cardi B-nek.

Fotó: Full Picture Agency via AFP

Pedig, az Apetamin nevű készítményt sem az Egyesült Államokban, sem az Egyesült Királyságban nem engedélyezték, és a szabályozó sem végzett vizsgálatokat arra vonatkozóan, hogy a szirup megfelel-e a táplálék-kiegészítőkre vonatkozó szigorú biztonsági előírásoknak. Ennek ellenére, az Egyesült Királyságban több üzletben is hozzájuthatnak az érdeklődők a készítményhez, amely ráadásul az interneten is széles körben elérhető.

Az NHS vezetői nyílt levélben fejezték ki aggodalmukat a termék fizikai és mentális egészségre gyakorolt káros hatásai miatt, miután az orvosok egyöntetű véleménye szerint az étvágyserkentő helytelen használata többek között súlyos fáradtságot, sárgaságot és akár májelégtelenséget is okozhat.

Az Instagram közölte, hogy bármely illegális készítmény árusítása és népszerűsítése szigorúan ellentétes az oldal irányelveivel, és minden Apetamint népszerűsítő fiókot felfüggeszt – írja a BBC.

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Aligha volt alaptalan Yellen elszólása

Látványos eladási hullámot váltott ki Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter – korábbi Fed-elnök – kamatemelés lehetőségére utaló kijelentése.

Kína harapja ki a legnagyobb szeletet a környezetszennyezési tortából

A bolygó legnépesebb országának éves károsanyag-kibocsátása túlszárnyalja az összes fejlődő országét együttvéve.

Rekordot döntött a napi halálesetek száma Indiában

Először regisztráltak több mint négyezer elhunytak egy nap alatt.
Világgazdaság Piactér