Zöldgazdaság

Méreg szivárog a Dunába Budapesten

A Greenpeace szerint egyes rákkeltőnek minősített szennyezők több százszorosan, más súlyos mérgek pedig több ezerszeresen haladták meg a talajvízre megengedett határértéket.

A Duna alacsony vízállása felszínre hozta az egykori Óbudai Gázgyár szennyezett talajából a folyóba szivárgó mérget – olvasható a Greenpeace Magyarország közleményében.

Forrás: Greenpeace

A környezetvédő szervezet 2018 októberében mintákat vett a rendkívül alacsony vízállású Duna medréből a volt Óbudai Gázgyár mellett. A mérési eredmények kimutatták:

egyes rákkeltőnek minősített szennyezők több százszorosan, más súlyos mérgek pedig több ezerszeresen haladták meg a talajvízre megengedett határértéket.

Forrás Greenpeace

A Greenpeace szerint:

egészségkárosító naftalinok, mérgező PAH-ok, rákkeltő benzol, idegrendszerre káros xilolok, és rákkeltő arzén volt kimutatható a talajvízben a szivárgás miatt.

A szervezet regionális vegyianyag-szakértője, Simon Gergely szerint „teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy ilyen mértékű szennyezés éri a Dunát és a kármentesítést sok éve meg kellett volna kezdenie az NKM Földgázszolgáltatónak“.

A Greenpeace Magyarország bejelentést tesz a területileg illetékes kormányhivatalnak és a vízügyi hatóságnak, továbbá kéri ezen szervek mielőbbi intézkedését a szennyezés megszüntetése érdekében. A környezetvédő szervezet emellett tájékoztatta a Fővárosi Vízműveket, valamint a kerületi önkormányzatot is a vízpart és a vízbázis szennyeződéséről.

A Világgazdaság megkereste a Fővárosi Vízműveket:

a társaság szerint évek óta ismert az egykori Óbudai Gázgyár kármentesítésével kapcsolatos probléma, amelynek megoldása, illetve megoldatlansága jellemzően a Duna alacsony vízállása esetén válik fokozottan égetővé.

A Fővárosi Vízművek azt írta, hogy a társaság hosszú évek óta a rendkívüli helyzetekben jól kialakított, különleges protokoll szerint üzemelteti ivóvízellátó rendszerét, melynek része egyrészt a fokozott ellenőrzés, másrészt, amennyiben a kockázat ezt indokolja, az érintett kutak kizárása a vízellátó rendszerből, illetve „ürítőre” járatása.

Az utóbbi hónapokban tapasztalt dunai kisvízállásra való tekintettel a mintavételek és a vizsgált paraméterek száma a megszokottnál is magasabb.

Vizsgálati eredményeink szerint a szolgáltatott ivóvíz minősége a hálózati ivóvízre vonatkozó összes követelménynek megfelel. A vizsgált paraméterek mért értékei továbbra is jóval határérték alatt vannak

– közölte a Fővárosi Vízművek.

Greenpeace
Kapcsolódó cikkek