Zöldgazdaság

Kibontották a nyolcpontos klímacsomagot

A vállalatok működését, az áram- és hőtermelést, a háztartások energiagazdálkodását és a közlekedést is érinti a kormány által meghirdetett, nyolcpontos klíma- és környezetvédelmi akcióterv.

A kormány nyolcpontos klíma- és természetvédelmi akcióterve a mintegy ezeroldalas klíma- és energiastratégia azon fő elemeit emeli ki, amelyek egyaránt segítik a károsanyag-kibocsátás csökkentését, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást és a környezet megóvását – ismertette Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A program egésze megcélozza, hogy Magyarország 2040-re teljesen szén-dioxid-semleges legyen, ám

ez mintegy 50 ezermilliárd, 2030-ig pedig 14 ezermilliárd forintba fog kerülni.

Ezt a pénzt azonban döntően azoknak az országoknak, vállalkozásoknak kell összeadniuk, amelyek a szennyezésért felelnek.

Fotó: kormany.hu

„Meg szeretnénk tisztítani az országot” – jelentette ki Palkovics László a klímacsomag első elemének magyarázataként.

Az illegális hulladéklerakók felszámolásának felügyeletére és az ehhez kapcsolódó logisztikai és műszaki feladatok megtervezésére júliustól létrejön a hulladékgazdálkodási hatóság.

Az eltávolítandó mennyiségről csak becslések vannak, de irányadó, hogy

  • a Magyar Közút Zrt. évi másfél milliárd forintos kiadás mellett 12,5 ezer tonna hulladékot gyűjt össze,
  • a MÁV tavaly 300 millióból ötven helyszínen takarított el 2,2 ezer tonnányi szemetet, tavaly pedig
  • a hazai települések 550 millió forint állami támogatással 22 ezer tonna illegálisan lerakott hulladéktól szabadultak meg.
  • Másodikként tilos lesz egyszer használatos műanyagokat forgalmazni. A kormány illetékesei már tárgyalnak az érintett gyártókkal, hogy azok hogyan tudnának áttérni a környezetet nem terhelő eszközök előállítására, amihez támogatást is kaphatnak.

    A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!

    környezetvédelem akcióterv Palkovics László klmía ITM részletek
    Kapcsolódó cikkek