Zöldgazdaság

Siófok lesz a European Recycling Tour magyarországi állomása

Június 4-6. között Európa-szerte látványos megmozdulásokkal lehet találkozni a vízpartokon, a nagyvárosok terein és a bevásárlóutcákban – olvasható a European Recycling Tour közleményében.

Az „Every Can Counts” szervezet kezdeményezésére egy kreatív kampány zajlik majd egyszerre Európa 16 országának 19 helyszínén.

Ennek apropóját a Környezetvédelmi Világnap adta, ugyanis a járvány alatt a közterületen eldobált szemét mennyisége jelentősen megnőtt.

A European Recycling Tour 2021-ben részt vevő hátizsákosokkal Ausztria, Belgium Csehország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Magyarország, Montenegró, Írország, Olaszország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Spanyolország és az Egyesült Királyság szabadtéri közterületein találkozhatunk.

A szabad ég alatt található közterületek a járvány alatt hőn áhított menedékként szolgáltak mindannyiunk számára, de most rajtunk a sor, hogy megóvjuk ezeket az újabban sajnos globálisan terjedő hulladékpandémiától

− mondta David Van Heuverswyn, az Every Can Counts európai igazgatója.

Az Every Can Counts által 2020-ban Európában végzett közvélemény-kutatás adatai szerint

bár a válaszadók több mint háromnegyede otthon mindig, vagy általában a szelektív gyűjtőbe teszi az üres italos fémdobozokat, otthonától távol már csak a válaszadók 48 százaléka jár el ugyanígy.

Fotó: Minden doboz visszajár

Az európaiak 93 százaléka örömmel venné, ha több szelektív hulladékgyűjtő lenne az utcákon, közterületeken, parkokban, vízpartokon és kirándulóutakon. Ebből a felmérésből az is kiderül, hogy

Magyarországon még az uniós átlagnál is nagyobb arányban szeretnének szelektív hulladékgyűjtőt a közterületekre.

A European Recycling Tour 2021 célja, hogy emlékeztesse az embereket: a közterületek tisztaságának megóvása mindannyiunk közös érdeke. Egy-egy apró, mindennapi cselekedet, például a hulladék megfelelő szelektív gyűjtése segíthet abban, hogy fenntarthatóbban éljünk és ezáltal bolygónk is egészségesebb legyen.

Az aktivisták a kampány fő üzenetét különböző látványos akciókkal – közterületi játékokkal, táncokkal és az Instagram révén világhírűvé vált, fémdobozokból készített szivárványos installációkkal – mutatják be. A turné minden állomása egyedi módon állítja középpontba a közterületek fontosságát, miközben a hátizsákosok bejárják Amszterdam, Brüsszel, Athén, Belgrád, Bukarest, Dublin, Budva, Kotor, Krakkó, Ljubljana, Madrid, Manchester, Genoa, Ardeche, Prága, Siófok, Szaloniki, Bécs és Wroclaw utcáit.

Siófok lesz a European Recycling Tour 2021 magyarországi állomása, ahol az Aranyparton találkozhatnak az érdeklődők a dobozgyűjtő aktivistákkal.

környezetvédelem szelektív hulladékgyűjtés
Kapcsolódó cikkek