A nemzetközi márkák, köztük a Coca-Cola és a PepsiCo globális paktum megkötésére szólítottak fel hétfőn a műanyagszennyezés leküzdésére, amely magában foglalja az olajipar kulcsfontosságú növekedési területét, a műanyaggyártás csökkentését is – közölte a Reuters hírügynökség.

Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Közgyűlésének konferenciáján (UNEA 5.2) még az idén összeül, hogy megkezdje a tárgyalásokat a műanyaghulladék-válság kezelését célzó szerződésről, amely fojtogatja a hulladéklerakókat, pusztítja az óceánokat és a vadon élő állatokat.

Továbbra sem világos, hogy a megállapodás a hulladékgazdálkodásra és az újrahasznosításra fog-e összpontosítani, vagy keményebb lépéseket tesz-e, például az új műanyaggyártás visszaszorítását, amely lépés valószínűleg a nagy olaj- és vegyipari cégek, valamint a nagy műanyagtermelő országok, például az Egyesült Államok ellenállásába ütközne.

Zöldre mossa magát a műanyaghegyeket előállító Coca-Cola

Nem meglepő, hogy a Break Free From Plastic mozgalom 2020-ban immár sorozatban harmadszor tette a legnagyobb mértékű műanyagszennyezést okozó vállalatok objektív rangsorának élére a Coca-Colát – írja a Hell Energy blogjában Csereklye Barnabás, a Hell  ügyvezetője. A vádra reagálva a Coca-Cola közölte: valamennyi italcsomagolása 100 százalékban újrahasznosítható – állítja közleményében az üdítőgyártó cég.

Nagy multicégek a nyilatkozat aláírói között

A hétfői közös nyilatkozat több mint 70 aláírója között van olyan fogyasztási cikkeket gyártó cég, mint az Unilever és a Nestlé, amelyek számtalan egyszer használatos műanyag terméket árulnak, a samponoktól a csokoládéig, valamint a Walmart kiskereskedő és a francia BNP Paribas bank.

A kritikus időpontban vagyunk egy ambiciózus ENSZ-szerződés megkötéséhez

– olvasható a közleményben, megjegyezve, hogy minden megállapodásnak „csökkentenie kell a szűz műanyagok előállítását és felhasználását”. „Az UNEA 5.2 a döntő, legkedvezőbb pillanat a globális műanyagszennyezési válság megfordítására, nem engedhetjük meg magunknak, hogy kihagyjuk” – áll a közleményben.

Fotó: Bodnárné Varga Éva archivuma

Alig működik az újrahasznosítás

A valaha gyártott műanyagok kevesebb mint 10 százalékát hasznosították újra. Eközben az olajból és gázból nyert műanyagok termelése az előrejelzések szerint 20 éven belül megduplázódik. Ez az energiaipari nagyvállalatok jövőbeli bevételeinek kulcsfontosságú forrása, mivel a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet csökken a megújuló energiaforrások és az elektromos járművek térnyerésével.

A Pew Charitable Trusts mérföldkőnek számító 2020-as tanulmánya szerint bár a globális újrahasznosítás fokozása kritikus a műanyaghulladék kezelésében, ezek az erőfeszítések nem akadályozzák meg, hogy a műanyagszennyezés továbbra is az egekbe szökjön a termelés korlátozása nélkül.

A Reuters tavalyi vizsgálata megállapította, hogy a nehezen újrahasznosítható műanyagból készült termékeket árusító cégekre nehezedő nyomás miatt a keletkező hulladék leküzdése érdekében egyesek a cementgyártókkal fogtak össze, hogy azok a műanyaghulladékot olcsó üzemanyagként égessék el a fejlődő világban.