Zöldgazdaság

A cégek olyan klímavédelmi ígéreteket tesznek, amiket nem is tudnak betartani

A nagyvállalatokra nehezedő társadalmi nyomás miatt a cégek újabb és újabb intézkedésekre tesznek ígéretet az éghajlatváltozás ellen. A Microsoft elnöke szerint világszerte 3470 vállalat tett vállalást arra, hogy csökkenteni fogja a károsanyag-kibocsátását. Brad Smith szerint a cégek olyan dolgokat ígérnek meg, amiket nem is tudnak teljesíteni.

A vállalatok továbbra is fűt-fát összeígérnek az éghajlatváltozásra adott reakcióként, de a legtöbb cégvezetőnek fogalma sincsen, hogy ténylegesen miként felelhetne meg ezeknek a vállalásoknak – mondta a Microsoft elnöke, Brad Smith a Seattle-ben rendezett Breakthrough Energy Summit eseményen. Számításaink szerint világszerte 3470 vállalat írt alá éghajlati ígéretet – közölte Smith. Hozzátette, hogy jó dolognak tartja, hogy a vállalatokban ott a szándék az éghajlatváltozás megállítására, de szerinte szinte egyetlen vállalat sem tudja, hogy ezeket a vállalásait miként teljesítse – erről a CNBC írt.

Brad Smith, a Microsoft Corp. elnöke
Fotó:  Jason Redmond / AFP

Smith a Bill Gates által alapított Breakthrough Energy klímainnovációs vállalat konferenciáján arról is beszélt, hogy a fenntarthatóságról szóló céges ígéretek olyanok, mint a sokszínűség elősegítésére tett vállalások az elmúlt évtizedekben.

Sokan azt hiszik, hogy a lelkesedésük majd önmagától előrelépést fog hozni a témában, de ez téves gondolat. Tudni kell számolni és az erőforrásokat a megfelelő helyre csoportosítani ahhoz, hogy egy ilyen ígéretet meg lehessen tartani. Jelenleg ehhez nincs meg a vállalatok képessége 

– fogalmazott Smith a konferencián. Szerinte a két legnagyobb probléma, hogy a cégvezetők következetlenek, illetve, hogy nem rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel az éghajlatváltozásról. Példának hozta fel, hogy az ígéretek mindig tartalmazzák a károsanyag-kibocsátás csökkentését is. Ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen a vállalat értékláncának az összes tevékenységét és eszközét figyelemmel kellene kísérni. Egy cég életében ez a legnagyobb és legnehezebben megvalósítható feladat. 

A nagyvállalatok sem rendelkeznek elég képzett munkavállalóval, akik ezt a fejlődést fel tudnák gyorsítani.

Gyengül a kereslet a Microsoft termékeire, árt az erős dollár

Kedd este publikálta negyedéves jelentését a Microsoft, amelyből kiderül, lassuló ütemben nőtt az értékesítés, az ilyen hírek pedig tovább erősíthetik a gazdasági visszaeséstől való félelmeket.

Greg Guyett, az HSBC globális banki és piacok társ-vezérigazgatója szerint az iparágak fejlődésével egyre több nyomon követési rendszer is megjelenik, amikkel segíteni lehetne ezeket a folyamatokat. A szakember azonban úgy látja, hogy a vállalatok nem tesznek meg mindent ezeknek a rendszereknek a beépítéséért. Hozzátette, hogy úgy látja sok cég nem is tesz való vállalást a kibocsátáscsökkentésért, mivel tartanak attól, hogy büntetést kapnak, ha nem tartják magukat az ígéreteikhez. 

A kapacitások korlátozottak, de az elvárások nagyok

Annak ellenére, hogy a cégek nehezen tudnak megbirkózni a kibocsátáscsökkentésről szóló ígéretekkel, az elvárások, amiket az országok eléjük állítanak rendkívül magasak. Smith elmondta, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos első lépések azok voltak, hogy a cég elkötelezte magát az ügy mellett és olyan alkalmazottakat és ügyfeleket keresett, akik partnerek voltak ezeknek a céloknak az elérésében. Ma viszont már ott tartanak a cégek, hogy ha nem tudnak megfelelni a nemzetállamok elvárásainak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, akkor a működésük kerülhet veszélybe.

A működési engedélyek bánhatják, ha nem felelünk meg ezeknek az elvárásoknak 

– mondta Smith. Hozzátette, hogy egy olyan cég mint a Microsoft, amelyik digitális infrastruktúrát nyújt az embereknek csak úgy tud bővülni, ha több energiát használ fel. Ennek az energiának pedig ma már zöldnek kell lennie, különben az államok megnehezítik a dolgukat. Zöld energiát előállítani pedig jelenleg sokkal nehezebb, mint a hagyományos úton megoldani az áramellátást.

Versenyt fut a kínai játékfejlesztőkért a Microsoft és a Sony

A Microsoft kínai videojátékok felvásárlásába kezdett, miután a Sony hatalmas sikert ért el a Genshin Impact nevű akció-szerepjátékkal. A kínai miHoYo által fejlesztett játék kasszasiker volt a Sony platformjain.

Az sem segít

A nyomás ráadásul most még nagyobb, hiszen Európa energiaválsággal küzd. A cégeknek úgy kell fejleszteniük az üzletüket, hogy közben nem terhelik tovább az államok áramellátását.

Hiány van az áramból, így dönteni kell: az emberek fogják felhasználni a rendelkezésre álló energiát, vagy a számítógépek? Be kell látnunk, hogy egy demokráciában végül mindig a nép lesz a győztes, ezt el kell fogadnunk 

– foglalta össze Smith a helyzetet.

A Microsoft klímacéljai mindezzel együtt kifejezetten ambiciózusak. 2030-ig a szén-dioxid-kibocsátásukat a felére akarják csökkenteni, illetve arra törekszenek, hogy több szén-dioxidot távolítsanak el, mint amennyit kibocsátanak. 

2050-re teljesen karbonsemlegesíteni akarják az elektromos fogyasztásukat.

 

klímavédelem cégek éghajlatváltozás Microsoft
Kapcsolódó cikkek