BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorúbb szabályozást fogadott el az Európai Parlament a környezetbarát termékek megjelölésére

A greenwashing visszaszorítására az Európai Parlament elfogadott egy javaslatot, amelynek értelmében megtiltják, hogy környezetbarátként értékesítsenek olyan termékeket, amelyekről ezt nem tudják bizonyítani.

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén elfogadta a termékek ökocímkéinek a tartósságra, valamint a környezetbarát jellegre utaló megtévesztő állítások, az úgynevezett zöldrefestés (greenwashing) tilalmára vonatkozó javaslatot – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön. Az 544 szavazattal, 18 ellenszavazattal és 17 tartózkodás mellett elfogadott javaslat növelni kívánja a fogyasztói tudatosságot, segíteni a fogyasztóknak megtalálni a valóban környezetbarát árucikkeket, valamint arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartósabb és fenntarthatóbb termékeket kínáljanak.

Stop,Greenwashing,Concept,With,Advertising,Signboard,In,A,Rural,Scene
Fotó: Francesco Scatena

Az EP-képviselők azt akarják elérni, hogy 

csak azok használhassák a zöld jellegre utaló környezetbarát, természetes, biológiailag lebomló, klímasemleges, valamint egyéb ökohivatkozásokat a címkéken, akik ezeket az állításokat tételesen bizonyítani is tudják. 

Véget vetnének annak is, hogy egyes gyártók a termék egészét környezetbarátnak tüntessék fel olyan esetben, amikor annak csak egy részére igazak az állítások. Véleményük szerint egyszerűsíteni kellene a terméktájékoztatókat is, és csak a hatóságok és hivatalos tanúsítási rendszerek ökocímkéit kellene engedélyezni.

Megtévesztheti a fogyasztókat a repoharas cég, vizsgálódik a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a Cup Revolution Szolgáltató Kft.-vel szemben. Az egyik legnagyobb magyar repoharas céget azért vizsgálja, mert a gyanú szerint agresszív és a fogyasztókat megtévesztő gyakorlatot folytat.

A tartóssággal kapcsolatban az EP nem engedné meg, hogy egy adott áru használhatósága korlátozott legyen abban az esetben, ha a fogyasztó más gyártó eszközeivel, pótalkatrészeivel vagy tartozékaival, például más töltőkkel vagy tintapatronokkal használja a terméket. A vásárlókat tájékoztatni kellene a javíthatóság esetleges korlátairól, hogy a fogyasztók inkább a tartósabb és a könnyebben javítható termékeket válasszák. 

A képviselők emellett külön jótállási címke bevezetését szorgalmazzák, amelyen a törvényben előírt jótállási időszak mellett az is fel lenne tüntetve, hogy meg lehet-e azt hosszabbítani, és ha igen, mennyi idővel. 

Ezzel nagyobb figyelmet kapnának a minőségi termékek, és a vállalkozásoknak is jobban megérné a tartósságra összpontosítani – írták.

A javaslat elfogadásával megkezdődhetnek az új szabályokat rögzítő irányelv végleges szövegével kapcsolatos egyeztetések az Európai Parlament és a tagországok között – tájékoztattak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.