A NAK keddi közleménye szerint az éves meggytermés 60-90 ezer tonna között ingadozik. A magyarországi éves meggyfogyasztás 15 ezer tonnára tehető, ennek mintegy 30 százalékát fogyasztja frissen a lakosság. Rámutattak arra, hogy az elmúlt években ugyan erősödött a frisspiaci fogyasztás, ám továbbra is a meggybefőtt a legkedveltebb a vásárlók körében.
a korábbi évek adatai alapján 20-25 ezer tonna friss meggyként, 38-45 ezer tonna meggybefőttként, 4-6 ezer tonna pedig fagyasztott meggyként kerül a külpiacokra.
Az ország legjelentősebb célpiaca Németország, az elmúlt három évben friss meggyből 9-11 ezer tonna, fagyasztott meggyből 3,5-4 ezer tonna, konzervmeggyből pedig 25-27 ezer tonna került a német piacra.
Az MTI érdeklődésére közölték:
az ültetvények száma és területe az észak-alföldi régióban – azon belül döntően Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – a legnagyobb, 2678 hektár, ugyanakkor itt a legkisebb, 2,91 hektár az ültetvények mérete.
Dél-Alföld és Közép-Magyarország – elsősorban Bács-Kiskun és Pest megye meggyültetvényeinek köszönhetően – egyaránt 15 százalékkal részesedik a felmért meggyterületből, majd az észak-magyarországi régió következik a sorban, 12 százalékos részesedésével.
A testület korábbi felmérése szerint a legnagyobb területen Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő és Kántorjánosi fajtákat termesztenek – tették hozzá.
A legtöbb Magyarországon árult földieperben vegyszermaradványt találtak
A felmérés során összesen két piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű földieperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer.