Agrár

Jövőre jöhet a húspiaci árrobbanás

Idén nyolc-tízmillió tonnával csökkenhet Kína sertéshústermelése, jövőre pedig piaci fundamentumok által alátámasztott húspiaci árrobbanás jöhet, ami nem tart évekig – hangzott el szakmai szervezetek júliusi pekingi konferenciáján.

A piaci fundametumok által is alátámasztott árrobbanás a világ sertéshúspiacán inkább 2020-ban valószínűsíthető, ami azonban nem húzódik évekig, egyrészt a fogyasztói szokások változása, másrészt Kína sertéságazatának szerkezeti átalakulása miatt – számolt be Potori Norbert, a NAIK Agrárgazdasági Ku­ta­­tóintézet főosztályvezetője a Magyarmezogazdasag.hu című hírportálon közzétett írásában a két sertéságazati nemzetközi szervezet, az InterPIG és az AgriBenchmark Pig Network júliusi pekingi konferenciáján elhangzottakról. A szakmai találkozón Kína sertéságazatát és az afrikai sertéspestis (ASP) járvány regionális, valamint globális piaci hatásait vizsgálták.

Fotó: Kallus György

Visszaesett a kibocsátás

Beszámolójából kiderül, hogy Kína sertéshústermelése 54,04 millió tonna körül alakult 2018-ban, ez az előző évinél 0,9 százalékkal volt kevesebb, és 7,2 százalékkal maradt el a 2014. évi csúcstól. Az ázsiai ország részaránya így is 47,8 százalékos a világ sertéshústermelésében. Sertésállománya 2018 decemberében 428,07 milliót számlált, 13,52 millióval kevesebbet, mint 2017 decemberében.

A visszaesés oka egyrészt a 2018 januárjában bevezetett környezetvédelmi amely a nagy (átlagosan legalább 500 egyedet tartó) gazdaságokat sújtja, másrészt a tavaly nyáron kitört ASP.

Kínában 2018. augusztus 3. és 2019. július 3. között összesen 143 ASP-esetet jegyeztek fel (ebből 21-et közepes vagy nagy méretű gazdaságban) az ország összesen 31 tartományában és 94 város közigazgatási területén. Hivatalos források szerint 2019. június közepéig 1,02 millió sertést kellett levágni. A biztonsági okokból felszámolt állomány ennél nyilván nagyobb, de 40,2 millió háztáji sertéstartó gazdaság mellett csak becsülni lehet, hogy valójában mekkora.

A teljes cikk a csütörtöki Világgazdaságban olvasható

árrobbanás húspiac
Kapcsolódó cikkek