Agrár

Nőtt a veszteség az állami boros cégnél

Csaknem egymilliárd forint veszteséggel zárta az előző évet a Grand Tokaj Zrt. Az évek óta veszteségesen gazdálkodó cég a korábbi állami tőkejuttatás révén javította eladósodottsági mutatóit.

A múlt évben növelte belföldi és exportárbevételeit is az állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt., nettó forgalma 261 millió forinttal, 2,72 milliárdra emelkedett. Ennél nagyobb mértékben nőtt a cég vesztesége: a 2018-as 563,7 millió forintos deficit után tavaly 950,3 millió forintos negatív eredményt volt kénytelen elkönyvelni. Az elmúlt öt évben nem volt nyereséges éve a cégnek, ez alatt az idő alatt összesen 7,76 milliárd forint veszteséget halmozott fel.

A Grand Tokaj Zrt. – korábbi nevén Tokaj Kereskedőház Zrt. – 1993-ban alakult, és az egyetlen olyan, száz százalékban állami tulajdonban lévő gazdasági társaság, amelynek fő profilja a szőlőtermesztés és -felvásárlás, valamint a borelőállítás. Ebben a minőségében a tokaji borvidék legnagyobb felvásárlója és bortermelője.

Fotó: Szabó Miklós / MediaWorks

A cég a tavalyi évről szóló beszámolójában a 2019-es, illetve a következő évek legnagyobb feladatának borkészletének értékesítését jelölte meg, ezt oly módon kell megtennie, hogy ne torzítsa tovább a tokaji borok piacát, és ne járuljon hozzá az árak csökkenésének folytatódásához. A beszámoló szerint az előző évihez képest javultak az eladósodottsági mutatók. Ennek a beszámoló szerint az az oka, hogy az állam 2018 végén több juttatással megemelte a társaság alaptőkéjét, aminek a cégbírósági bejegyzése csak 2019-ben történt meg, a kötelezettségek csökkenése és a saját tőke növekedése így csak a tavalyi számokban jelenhetett meg.

Az állami tőkejuttatásnak köszönhetően javult a likviditás,

a rövid lejáratú kötelezettségek értéke csökkent, a forgó tőke értéke pedig jelentősen, 184 millióról 5,48 milliárd forintra növekedett.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Tokaji borvidék szőlőfelvásárlás Grand Tokaj
Kapcsolódó cikkek