Agrár

Évi 400 tonnás hozamot produkálna a tarcali harcsanevelő

Harcsanevelő telepet és halfeldolgozót létesítene Tarcalon az Öko Fish Kft.

Harcsanevelő telepet és halfeldolgozót létesítene Tarcalon az Öko Fish Kft.

Intenzív (víz-visszaforgatásos) technológiával évi 400 tonnás hozamot érne el, amellyel – évi 200 munkanappal számolva – egyenletesen napi két tonna hal halászható.

Feldolgozója viszont akár évi 800 tonna hallal is megbirkózna, előállítana termékeket a piacról érkező más halfajokból is. Az üzemben két műszakban várhatóan 25-en dolgoznak majd. A halnevelő telep Tarcal belterületén, délnyugati irányban, a Prügy felé vezető közút bal oldalán létesülne a szükséges szociális és irodahelyiségekkel együtt. A kiszemelt ingatlant a kft. tavaly már megvette az önkormányzattól az utóbbi közzététele szerint. A beruházás környezetvédelmi engedélyeztetése még tart, várhatóan május 13-án zárul le.

Fotó: Oláh Tibor / MTI

A mintegy egy éve helyben alapított Öko Fish üzleti ambícióit jelzi, hogy az éttermi és a szálláshely-szolgáltatás mellett szabadidős elfoglaltságokhoz, rendezvényszervezéshez, valamint gyümölcs- és zöldségfeldolgozáshoz, levek gyártásához is szerzett engedélyt. Egyedüli tulajdonosa a tarcali Kovács Zsolt.

A hazai tavakból 2019-ben lehalászott mennyiségen belül a harcsa aránya másfél százalékot tett ki 2019-ben az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint, de az intenzív haltermelés nélkül. Az összesen termelt 4740 tonna afrikai harcsának a döntő részét, 4442 tonnát azonban intenzív technológiával termelték, és mindkét érték évek óta nő.

Abban az évben egy kilogramm harcsa ára az év első és utolsó negyedében a háromezer forintot ostromolta, a középső kettőben 2500 forint alatt maradt. Az Agroinform.hu piacterén most 2200-2600 forintért kínálják.

halnevelés harcsa Agrárközgazdasági Intézet Tarcal afrikai harcsa Öko Fish halászat harcsanevelő telep
Kapcsolódó cikkek