Agrár

Kilőtt januárban az élőállat-export

Nagy volt a külföldi kereslet az élő marha iránt az év első hónapjában.

Nagy volt a külföldi kereslet az élő marha iránt az év első hónapjában:

az előző év hasonló időszakához képest Magyarország élőmarha-exportja több mint 34 százalékkal, 4600-ról 6200 tonnára nőtt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint. Két éve 3400 tonna volt a kivitel, vagyis az idén a tavalyihoz hasonló volt a növekedés.

A kivitel leginkább Ausztriába és Törökországba irányult.

Eközben a magyar élőmarha-import 28 százalékkal csökkent, az élő szarvasmarhának pedig több mint a fele Romániából és Hollandiából származott.

A marhahúsexport mennyisége viszont 13 százalékkal, az értéke 14 százalékkal mérséklődött. Marhahúsból 32 százalékkal kevesebb érkezett az országba, értékben pedig 19 százalékos volt a csökkenés. A felvásárlási árak összességében emelkedtek: az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint Magyarországon a fiatal bika termelői ára – hasított melegsúlyban – az idén márciusban 768 forint volt, vagyis nem változott számottevően 2020 azonos hónapjának átlagárához képest.

Fotó: Shutterstock

A vágóüsző ára viszont 1,5, a vágótehéné pedig 5 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. A KSH a marhahúsok közül a rostélyos árának alakulását vizsgálja. Adatai szerint e termék fogyasztói ára az elmúlt tizenkét hónapban 12 százalékkal jobban nőtt, mint ahogyan a felvásárlási árak emelkedtek.

A szarvasmarhatartás az elmúlt tíz évben a többi haszonállat-előállítással ellentétes pályát futott be

– derült ki a KSH 2020-as – tízévente megtartott – teljes körű mezőgazdasági összeírásából. Az állatállomány ugyanis 2010-hez képest szinte minden fajnál csökkent a szarvasmarha kivételével, annak egyedszáma jelentősen, 31 százalékkal növekedett.

A 706 ezerről 928 ezerre bővülő állományon belül egyértelműen a húshasznú fajták növekedése dominált, amit jól jelez, hogy a teljes tehénállományon belül a húshasznú tehenek aránya a 2010-es 22 százalékról 44 százalékra emelkedett.

Az agrárcenzus előzetes adataiban a KSH nem részletezi a tejhasznú állomány alakulását, ugyanakkor például az Európai Bizottság legutóbbi piaci előrejelzésében az szerepel, hogy az idén tovább nő a tejhozam, és csökken a tejelő tehenek száma.

húsár élőállat-export szarvasmarha-állomány
Kapcsolódó cikkek