Agrár

Túlreagálták az első lezárást a gazdálkodók

A gazdák megtapasztalták, hogy a műtrágya ellátottságára kevésbé hatott a járvány, mint arra számítottak.

Visszatért a normális mederbe a hazai műtrágyapiac. Miután tavaly a lezárások idején a határzár miatt túlreagálták a gazdálkodók a helyzetet, idén az év első negyedében már csak a szokásos mennyiségű kemikáliákat vásárolták. A műtrágya értékesítés 2021. I–III. hónapjaiban 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest a két újabb termék (Nirosol, DAM és Karbamid) nélkül – közölte legfrissebb jelentésében az Agrárközgazdasági Kutatóintézet.

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A kutatóintézet szerint a műtrágyapiac kevésbé kitett az importnak, így a tavalyi erősebb kereslet visszatért a nyugodt medrébe. A gazdák megtapasztalták, hogy a műtrágya ellátottságára kevésbé hatott a 2020-as pandémia. Mind a bázis-, mind a tárgyidőszakban a mészammonsalétrom iránt volt a legnagyobb igény, a negyedéves forgalomnak a megfigyelt termékek (6 féle) alapján több mint 80 százalékát ez a műtrágya adta. 2021 I–III. negyedévében a karbamid vette át a második helyet az ammónium-nitráttól.

Műtrágya-felvásárlás szempontjából 2020 első negyedéve volt a legerőteljesebb. Ebben az időszakban adták el a 2020. évi forgalom 41 százalékát. Az értékesítési árak 2021 első három hónapjában inkább emelkedtek 2020 azonos időszakához viszonyítva, a kálisó és a szuperfoszfát kivételével. A legnagyobb árnövekedés a MAP esetében történt (+21,5 százalék).

A növényvédő szerek esetében 2020 I-III. hónapjában még úgy is sokkal nagyobb volt a forgalom, hogy 2021-től a megfigyelt szerek száma nőtt. 2021 első negyedévében mérséklődött a különböző szerek iránti kereslet, azonban egy-egy terméket mégis nagyobb volumenben vásárolták, mint előző év első három hónapjában

járvány gazdálkodás Agrárközgazdasági Intézet műtrágya
Kapcsolódó cikkek