Stratégiai együttműködési megállapodást kötött Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátora, a nádudvari központú KITE Zrt. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). A KITE biztosítja a bázist a MATE hallgatóinak a gyakorlati képzéshez. Az együttműködésről szóló dokumentumot Szabó Levente, a KITE vezérigazgatója és Gyuricza Csaba, a MATE rektora sajtótájékoztató keretében írta alá. Szabó Levente emlékeztetett arra, hogy cégüknek több mint két évtizedes kapcsolata volt a MATE jogelődjével, a gödöllői egyetemmel.

A mostani megállapodással stratégiai partneri együttműködéssé fejlesztik a kapcsolatukat, amely az oktatás, nevelés, kutatás területén kiterjed a mezőgazdasági mérnöki, az agrármérnöki, a mezőgazdasági gépészmérnöki területekre és a szakképzésre is 

– jelezte a vezérigazgató. Az együttműködés kétirányú: a KITE harminc dolgozója vesz részt az egyetem posztgraduális képzésein – tette hozzá.

Gyuricza Csaba elmondta, a KITE a legnagyobb agrárvállalkozásként hatást gyakorol az egész magyar mezőgazdaságra, az egyetemnek pedig az a célja, hogy a térség legfajsúlyosabb agrárfókuszú felsőoktatási intézménye legyen.

A precíziós mezőgazdaság kihívásait kiemelve nyomatékosította, hogy ezekkel csak akkor tud lépést tartani a felsőoktatási intézmény, ha együttműködik a piac legfontosabb szereplőivel. Ennek eredményeként olyan szakembereket tudnak képezni, akik használható tudással kerülnek a piacra. 

A közös gyakorlati képzésből elsősorban az agrármérnöki, a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki, valamint a precíziós mezőgazdasági szakmérnöki képzések hallgatói profitálhatnak, de a kölcsönös együttműködés értelmében ezzel egy időben egyetemünk is várja képzésein a KITE Zrt. és partnerei munkavállalóit

– tette hozzá.

Az egyetem középtávú célja, hogy – a magyar felsőoktatásban egyedülálló módon – KITE-tanszéket hozzon létre a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyemen – mondta Gyuricza Csaba.

30 KITE-dolgozó vesz részt a MATE posztgraduális képzésein