Az Európai Bizottság elhalaszthatja a fenntartható gazdálkodásra és természetvédelemre vonatkozó javaslatainak közzétételét, amelyeket erre a hétre vártak, írja a Reuters. Az ukrajnai háború élelmiszerellátásra gyakorolt hatása miatt egyes országok ellenállnak a reformnak.

Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

Az EU igyekszik minden ágazatot zöldebbé tenné, ez alól a mezőgazdaság sem kivétel, amely az unió üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 10 százalékáért felelős.

A brüsszeli célkitűzések között szerepel például a növényvédő vegyszerek használatának felére csökkentése 2030-ig. Az erről szóló átdolgozott jogszabályt a tervek szerint szerdán hozták volna nyilvánosságra (egyéb ajánlásokkal együtt), azonban a Reuters azt írja, hogy az Európai Bizottság ennek elhalasztását fontolgatja.

Az uniós tisztviselők várhatóan hétfőn döntenek a javaslatok időzítéséről, amelyek az energiaárak megfékezésével és az élelmiszerellátás biztosításával kapcsolatos sürgősségi tervekkel versengenek a figyelemért, miután az oroszok Ukrajna elleni támadása felhajtotta a búza és az árpa árát, és hiánytól való félelmet keltett.

Oroszország és Ukrajna a búza globális kereskedelmének több mint 30 százalékát, a napraforgóolaj, -mag és -liszt kereskedelmének pedig több mint 50 százalékát adja.

Az EU jelentős mennyiségű takarmányt és műtrágyát is importál a régióból.

Az EU mezőgazdasági miniszterei szintén hétfőn ülnek össze, hogy megvitassák a háború hatásait mérséklő intézkedéseket. Julien Denormandie francia mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy az események miatt néhány ország megkérdőjelezte az új uniós mezőgazdasági politikára való áttérés időszerűségét, de ez nem jelenti azt, hogy nem fog megtörténni.

Igen, bonyolult az átmenet az élelmiszerellátás biztosítása közben, de nem arról van szó, hogy nem fogjuk megcsinálni, mert bonyolult

– mondta Denormandie a találkozóra érkezve.

A Bizottság fontolóra veszi az élelmezésbiztonságot célzó intézkedéseket, például a parlagon heverő földek növénytermesztésre vagy állattartásra való felhasználását. Egy 400 tudósból és élelmiszeripari szakértőből álló csoport pénteken azt mondta, hogy a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok elhagyása kontraproduktív lenne. Ehelyett az orosz gáz felhasználásával előállított műtrágyától kevésbé függő terményekre való áttérést, valamint a növényi alapú étrendek elterjesztését szorgalmazták, hogy csökkentsék az állati takarmányozáshoz szükséges gabona mennyiségét.