Nemzetközi gazdaság

Találat ért egy vegyi üzemet Szumi városnál

Ammóniaszivárgás történt ma hajnalban a Szumi városban található műtrágyagyárban. A hetek óta ostrom alatt álló városnál található üzem egyik tárolóját találták el, amelyből szivárogni kezdett az ammónia. A 250 ezres Szumi lakosságára a szivárgás nem jelent veszélyt, viszont a szél a közeli Novoszelicja felé fújja a gázt.

Az észak-ukrajnai Novoszelicja város lakóinak menedéket kellett keresniük, miután találat érte a közeli műtrágyagyárat. A Szumikhimprom vegyi üzem egyik ammóniatárolója sérült meg, amelyből szivárogni kezdett a gáz. A térségben figyelmeztetést adtak ki. A szél Novoszelicja város felé fújta a vegyi anyagot, ezért a lakosságot felszólították, hogy vonuljanak fedezékbe. A Szumi régióban már hetek óta heves harcok zajlanak az orosz inváziós erők ellen. 

Szumi regionális katonai igazgatása közölte, hogy a gyárat hétfőn hajnali négy óra körül kezdték el ágyúzni.

A lövöldözés következtében az egyik ammóniás tartály megsérült

– írta meg az ukrán állami segélyszolgálat a Telegram-oldalán, illetve azt is megírták, hogy a szivárgást hajnali öt óra környékén észlelték. A sérült részt azonnal elkezdték javítani, a bombázásban viszont megsebesült az üzem egyik alkalmazottja is.

Fotó: sumykhimprom.com.ua

Szumi régió kormányzója, Dmitro Zsivickij is megszólalt az ügyben, aki hangsúlyozta, hogy az uralkodó szélnek köszönhetően Szumi város lakosságára nem jelent veszélyt a szivárgás.

Az orosz lövedék miatt egy 50 tonna kapacitású ammóniás tank sérült meg

– tette hozzá Zsivickij. Arról is beszélt, hogy a gyár 2,5 kilométeres körzetében jelent veszélyt a kiszivárgott ammónia, ezen a körön belül a lakosságot arra kérik, hogy vonuljanak menedékbe. Az ammónia könnyebb, mint a levegő, tehát az épületek alsó szintjei vagy a pincék nagyobb biztonságot jelentenek. Az ammónia színtelen gáz, viszont szúrós szagáról könnyen felismerhető.

 

háború Szumi Ukrajna műtrágya Oroszország ammónia
Kapcsolódó cikkek