BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy évtized, plusz tíz kiló az egy főre jutó sertéshúsfogyasztásban

A sertéshús fogyasztását növelő kampányt indított el az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Magyar Húsiparosok Szövetsége. A tíz éve tartó program eredményeként több disznóhúst eszünk.

A sertéságazat jelenleg is különleges kihívásokkal szembesül, hiszen a gazdasági környezet rendkívül gyorsan változik – közölte a kampányt ismertető rendezvényen Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára. 

Az agrártárca ezért idén többek között a 18 milliárd forintos állatjóléti támogatás mellett kétmilliárd forint értékű válságtámogatási csomaggal, valamint egy egyszeri, 2,5 milliárd forintos támogatással is segítette a sertéstartókat.

 A mezőgazdasági szereplők likviditásának elősegítése érdekében hitelmoratóriumot és kamatsapkát is bevezettek – tette hozzá. 

20211207, BudapestBudapesti Karácsonyi Vásár, Vörösmarty tér Adventi vásárképen: malacsült sült hús malac (4100,- forint 30dkg szelet) Szakács Gyöngyvér szakács
Fotó: Knap Zoltán / Bors

Talán még soha nem volt ekkora szükség az összefogásra, hiszen a gazdasági körülmények hatására a sertéstartók mellett a fogyasztók helyzete is jóval nehezebbé vált az utóbbi időben – emelte ki Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese. 

Az energiaár-robbanás következtében fellépő általános inflációs nyomás keresleti sokkot idéz elő a fogyasztásban, amit mindannyian érzünk a saját bőrünkön. 

Keveslik az állategészségügyi támogatásokat a tenyésztők – veszélybe kerülhet a versenyképességük

Kétmilliárd forinttal csökkenne jövőre az idén már felfüggesztett állategészségügyi támogatási keret, emiatt az állattenyésztők tiltakoznak.

Ennek ellenére szép eredménynek könyvelhetjük el, hogy 

a kampány tízéves időtartama alatt az egy főre jutó sertéshúsfogyasztás tíz kilogrammal nőtt Magyarországon, a készítményekkel együtt mára eléri az egy főre számított évi 33 kilogrammos értéket.

A mostani kampány legfőbb célja, hogy a karácsonyi bevásárláskor és a menü összeállításakor is a magyar sertéshús választására ösztönözze a fogyasztókat. 

Rendkívül nehéz helyzetben van a magyar sertéshúságazat – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Két vírus, a Covid–19 és az afrikai sertéspestis (ASP), majd az orosz–ukrán háború is szélsőséges hullámzást idéz elő a piacon, nehezítve a sertéstenyésztők és -feldolgozók életét. A takarmány és az energiahordozók árának növekedése nagyban megemelte az ágazat szereplőinek önköltségét, ezzel pedig a húsok és húskészítmények árát is. Az elnök kiemelte, hogy 

a karácsony közeledtével minden évben emelkedik a sertéshús fogyasztása. 

Arra kérte a fogyasztókat, hogy a nehézségek ellenére idén is keressék a megbízható forrásból érkező, kiváló minőségben előállított magyar sertéshúst és -készítményeket, ezzel is segítve az ágazatot. A jelenlegi szabályozás szerint a termékeken már köteles a kereskedő feltüntetni a hús eredetét kiírva, vagy zászlóval, így a fogyasztók könnyen meg tudják állapítani, honnan származik az általuk választott tőkehús.

Átlagosan 47 ezer forint kerül az idén a magyar karácsonyfák alá

Az egyik hitelintézet felmérése szerint átlagosan százezer forintot készülnek költeni az ünnepi kiadásokra idehaza.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.