A lengyel kormány úgy döntött, hogy betiltja a gabona- és egyéb élelmiszerimportot Ukrajnából, hogy megvédje a lengyel mezőgazdasági szektort – közölte szombaton Jaroslaw Kaczyński, a Jog és Igazságosság Párt (PiS) vezetője – írja a Reuters.

Fotó: AFP

Waldemar Buda fejlesztési miniszter szombaton kiadott rendelete szerint a tilalom azonnal hatályba lép, és június végéig lesz érvényben. A rendelet megtiltja a gabona, a cukor, a tej és a tejtermékek bevitelét az országba.

Korábban országszerte tüntetések törtek ki a lengyel mezőgazdasági termelők körében, mert megteltek a gabonasilók az olcsóbb ukrán gabonával és ezért nem tudják értékesíteni saját terményeiket. Az eredetileg a Közel-Keletre és Afrikába szánt ukrán gabona lengyelországi gabonasilókban kötött ki, lenyomva ezzel a belföldi árakat. Hasonló problémák léptek fel más mezőgazdasági cikkek piacán is, például a baromfi és a tojás esetében - közölték.

A minisztertanács megvitatta a mezőgazdasági termékek piacának aktuális helyzetét és az Ukrajna elleni orosz agresszió negatív következményeit 

- írta szombati közleményében a lengyel mezőgazdasági minisztérium.

"A minisztertanács felhatalmazta a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztert, valamint a fejlesztési és technológiai minisztert, hogy dolgozzák ki a lengyel mezőgazdasági termékek piacának destabilizáció elleni védelméhez szükséges intézkedéseket, beleértve az Ukrajnából származó mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek behozatalának ideiglenes tilalmát is" - áll a közleményben. 

Letarolták az ukránok a magyar búza- és lisztpiacot

Beragadt a magyar raktárakban az ukrán gabona, miközben befulladt a búza- és a lisztexport is. Csak a szállításon 25 euró hátrányban van a magyar termény.

Az MTI beszámolója szerint, a közlemény egyúttal megjegyzi, hogy "az illetékes miniszterek folyamatos kapcsolatban állnak az ukrán hatóságokkal, hogy megoldást keressenek a mezőgazdasági piacot destabilizáló nehéz helyzetre".

 

A tilalmat Jaroslaw Kaczynski a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) vezetője a PiS mezőgazdasági kongresszusán jelentette be, hangsúlyozva, hogy "Lengyelország Ukrajna barátja és szövetségese, ebben nincs változás". 

 

A pártelnök szerint a döntéskényszer "a lengyel és az ukrán mezőgazdaság közötti aszimmetriából fakad", ugyanis "lényegesen eltér a talaj minősége, Ukrajnában sokkal alacsonyabbak  munkaerőköltségek, valamint a termelést nemzetközi cégek óriásvállalatai végzik hatalmas infrastruktúrával".

"Tekintettel a lengyel és az ukrán mezőgazdaság közötti hatalmas eltérésre (...), ha mindent korlátozás nélkül be lehetne hozni (...) az súlyos válságba döntené a lengyel mezőgazdaságot" - mondta. "Ezt nem fogjuk megengedni" - tette hozzá. Kaczynski egyúttal leszögezte, hogy Lengyelország kész a fentiek értelmében gabonaimport-megállapodást kötni Ukrajnával.

Korábban Szlovákia is tiltást jelentett be

Pénteken Szlovákia jelentette be, hogy egészségkárosító növényvédőszer-tartalma miatt betiltják az ukrán gabona feldolgozását és felhasználását Szlovákiában. Samuel Vlcan, a szlovák agrártárca vezetője pozsonyi sajtótájékoztatóján arról számolt be, az intézkedés előzménye, hogy a szlovák állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági felügyelet (SVPS) egy - a gútai (Kolárovo) malomban 1500 tonna Ukrajnából származó búzán végzett - vizsgálata során a mintában egészségkárosító hatású és az területén tiltott növényvédőszert talált - írta a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szaktárca közlésére hivatkozva.

A magyar hatóság is toxinos és GOM-s tételeket talált

Több mint 29 tonna kukorica forgalmát korlátozták, illetve elrendelték a megsemmisítését, miután több esetben is toxin- és GMO-szennyezést mutattak ki az Ukrajnából hazánkba érkezett gabonák vizsgálatát követően. A magyar agrártárca április negyedikén adott hírt a konkrét eredményekről az ukrán gabona még februárban elrendelt, szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzésének bevezetése óta.

Egyébként a lengyelek nagyjából egy hete jelentették be, hogy az ukrán fél javaslatára átmenetileg leállítják a Lengyelországba irányuló gabonaexportot, kizárólag a szigorúan ellenőrzött tranzitot engedélyezik.

Az ukrajnai gabonadömping a régiós országok mindegyikében feszültséget okozott, a bolgár és a román gazdák utcára vonultak , és az azonnali leállítását követelték. 

Lemondott a lengyel agrárminiszter, mert Brüsszel nem lép fel az ukrán gabonadömping ellen

Henryk Kowalczyk lengyel agrárminiszter ígéretet tett a gazdáknak, hogy korlátozni fogják az ukrán gabona és mezőgazdasági termékek beáramlását az országba. Varsó a kérdéssel az Európai Bizottsághoz fordult, Brüsszelben viszont további egy évvel meghosszabbították az ukrán gabona kvóta- és vámmentességét. A kezelhetetlen helyzetre való tekintettel Kowalczyk árpilis ötödik bejelentette, hogy távozik a hivatalából.