Az agrártárca most adott először hírt konkrét eredményekről az ukrán gabona még februárban elrendelt, szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzésének bevezetése óta. Tájékoztatásuk szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által koordinált vizsgálat Magyarország teljes területére kiterjed, és a szakemberek a gabonatárolókban fellelt tételekből vett mintákon GMO-, növényvédőszer-maradék és toxintartalom-vizsgálatokat végeztek, valamint ellenőrizték a tárolási körülményeket, a raktári kártevők esetleges jelenlétét és a nyomon követhetőséget is. 

20210928 Békéscsaba Folyik a kukorica betakarítása Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap 20210928 Békéscsaba 
Folyik a kukorica betakarítása 
Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap
A hazai raktárak megteltek az ukrán áruval.
Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

Az ellenőrzések nemcsak a feldolgozatlan gabonaterményekre, hanem a Magyarországra érkező, ukrán eredetű búzalisztekre is kiterjedtek, mivel azokkal szemben is megfogalmazódott a minőségi kifogás gyanúja. Ezen termékkörnél az ellenőrzések kiterjedtek a hamutartalom-szárazanyagra, a nedvessikér-tartalomra, a sütőipari értékcsoportra, a növényvédőszer-tartalomra és a radiológiai vizsgálatokra is.

A több héten át tartó munka során

a szakemberek három esetben találtak mikotoxinnal szennyezett kukoricát, és ugyancsak három minta mutatott pozitív eredményt a GMO-vizsgálatot követően. 

Mindezek mellett két esetben szójaszennyezettséget mutattak ki. Békés vármegyében a helyszíni ellenőrzés során találtak olyan ukrán származású, több mint 29 tonnányi kukoricát, amely csávázott kukorica-vetőmaggal volt szennyezett. Erre a tételre forgalmi korlátozást és megsemmisítést rendeltek el. Mint ismert, a szakértők szerint az áteresztőkapacitás miatt havonta legfeljebb 200 ezer tonna gabona érkezhet be Ukrajnából az országba, ami a tárca szigorító intézkedéséig be is jött. 

A hatóságok a magyar piacra érkező gabonával minden élelmiszerlánc-biztonsági szabályt betartatnak, és szigorú ellenőrzésnek vetik alá. Az ukrán gabonát felvásárló magyar vállalkozásoknak közvetlen felelősségük, hogy az uniós és a hazai szabályoknak megfelelő gabonát használjanak csak fel. Ezen jogszabályi alapfelelősséget is vizsgálja az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság. A szennyezett gabonából nem került és nem is kerülhet a magyar fogyasztókhoz. Az agrártárca elkötelezett abban, hogy a magyar családok asztalaira biztonságos élelmiszerek kerüljenek.

Nagy István: a kétes eredetű ukrán gabonával megbénították a belföldi kereskedelmet

Nem áthalad az országon, hanem itt ragad az ukrán gabona, leállítva a belpiaci gabonakereskedelmet és letörve az árakat.