Agrár

Szeptemberig tart az ukrán gabona uniós tiltása

A bizottság engedett az öt uniós tagállam, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia kérésének.

Az Európai Unió szeptember közepéig meghosszabbította az Ukrajnából származó gabonafélék – búza, kukorica, repcemag és napraforgómag - behozatalára vonatkozó korlátozást – jelentette be az Európai Bizottság hétfő este. A bizottság engedett az öt uniós tagállam, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia kérésének, miszerint a testületnek haladéktalanul intézkedéseket kell bevezetnie az Ukrajnából érkező megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet kezelésére. 

Fotó: AFP

A bizottság április végén az érintett tagállamokkal megállapodást kötött, amely lehetővé teszi számukra, hogy június 5-ig blokkolják az ukrán gabonafélék forgalmazását országuk területén, feltéve, hogy nem akadályozzák meg a más államokba irányuló tranzitforgalmat. Ezt a megállapodást hétfőn a testület szeptember 15-ig meghosszabbította. „Ezekre az intézkedésekre továbbra is korlátozott ideig van szükség, tekintettel az öt tagállamban tapasztalt kivételes körülményekre, a betakarítási szezon előtt kialakult súlyos logisztikai szűk keresztmetszetekre és a gabonatárolási kapacitás korlátozottságára” – indokolta döntését a bizottság.

Az Európai Bizottság ugyancsak hétfőn meghosszabbította az Ukrajnának nyújtott kereskedelmi kedvezményeket, az unióba irányuló ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok, kvóták és kereskedelmi védelmi intézkedések – az úgynevezett autonóm kereskedelmi intézkedések – felfüggesztése még egy évig érvényben marad.

A brüsszeli testület hangsúlyozta: az EU ezzel is támogatja Ukrajna gazdaságát, és segít enyhíteni az ukrán gyártók, valamint exportőrök nehéz helyzetét, amelyet Oroszország provokáció nélkül indított és indokolatlan katonai agressziója idézett elő.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek