Ha azt október 16-a és november 15-e között igénylik, az ökogazdálkodók egy évvel meghosszabbíthatják a 2018-ban meghirdetett Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása elnevezésű felhívás keretében az idei év végén lejáró kötelezettségvállalási időszakukat – közölte az agrártárca. Alapesetben a kötelezettségvállalás időszaka 2019. január 1-től 2023. december 31-ig tart, ám ha a támogatást igénylő él a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbításának lehetőségével, akkor az időszak vége 2024. december 31-éig kitolódik.

European,Woman,Blonde,With,Gathered,Hair,In,A,Blue,SweaterEuropean woman blonde with gathered hair in a blue sweater holds in her hands a crop of lettuce among home greenhouses. Blurred gray, white, green background. DIY organic organic food concept.
ökogazdálkodás,
Egy év haladékot kaptak az ökogazdálkodók.
Fotó: Shutterstock

A NAK is tájékoztatót adott ki az ÖKO-pályázat meghosszabbításáról, amelyben leírta, hogy a támogatást igénylőnek a képzési kötelezettséget a kötelezettségvállalási időszakban egyszer, 2023. december 31-ig kell teljesítenie (függetlenül attól, hogy a kedvezményezett él-e a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbításának lehetőségével, vagy sem). 

Abban az esetben, ha a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítási idejére esik a kötelezettség átadása, a képzési kötelezettséget 2024. december 31-ig kell teljesítenie a támogatást igénylőnek, kivéve, ha már 2019. január 1-től ökológiai gazdálkodási támogatásban részesült, úgy a határidő 2023. december 31.

A kedvezményezettek a hosszabbításra vonatkozó kérelemben rendelkezhetnek arról, hogy a támogatásba vont teljes területükre szólóan élnek a kötelezettségvállalási időszak egy évvel történő meghosszabbításának lehetőségével, ugyanakkor január 15-ig lehetőség nyílik bármelyik teljes kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület (KET) visszavonására is. A hosszabbítást a Magyar Államkincstár által közzétett elektronikus formanyomtatvány ügyfélkapun keresztül történő benyújtásával lehet kérelmezni.

Nagyot nőtt az uniós biogazdálkodás, de messze a 25 százalék

Másfélszeresére emelkedett az elmúlt évtizedben az Európai Unióban a biogazdálkodással művelt területek nagysága, de így is csak a földek kevesebb mint tizedét állították át az ökológiai termelésre.