Csaknem hatmilliárd forintból épült sertéstelep Békéscsaba külterületén, ahol éves szinten 25 ezer vágósertés értékesítésével számolnak – közölte a beruházó Hajdúsági Agráripari (HAGE) Zrt. csütörtökön. 

20210423 MátyásdombIllusztrációA helyi sertéstelep bővítése ellen indult lakossági aláírásgyűjtés a településen. A fejlesztésekről Varga József, a Kabóka Kft. tulajdonosa tájékoztatottFotó: Nagy Norbert NNFejér Megyei Hírlap FMH 2021.04.23. Sertéstelep bővítés elleni lakossági aláírásgyűjtés indult Mátyásdombom. Varga József a Kabóka Kft tulajdonosa beszélt a tervezett fejlesztésekről. Mátyásdomb. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap.
Fotó: Nagy Norbert

A NAGISZ cégcsoporthoz tartozó HAGE Zrt. 5,9 milliárd forintból, 2,166 milliárd forintos állami támogatás felhasználásával finanszírozta a négy állattartó épületből álló, több mint 14 ezer négyzetméteres területű, Európában is a legmodernebbek között számon tartott sertéstelepet.

 A kivitelező a hódmezővásárhelyi székhelyű Bodrogi Bau Kft. volt. 

A cégcsoportnál ez az első, kötetlen tartásmóddal kialakított nagyüzemi fiaztatói férőhely, amely szintén az állatjóléti szempontok biztosítását segíti.

A cégcsoport 2020 végén – amikor több mint 90 százalékos tulajdonrésze az OTP csoporthoz tartozó PortfoLion Zöld Alaphoz került – határozott egy 30 milliárd forintos fejlesztéssorozatról, amelyből 21,4 milliárdnyi már megvalósult. A legnagyobb volumenű beruházás a békéscsabai volt. 

Nádudvaron 1500 kocaférőhelyes sertésszaporító telep; Hajdúszoboszlón hízó- és malacnevelő férőhelyek létesültek. Nádudvaron 1,24 milliárd forintból pulykanevelő telepet és 1100 férőhelyes, fejőrobotos szarvasmarh telepet építettek, ugyanitt a tápgyártó-kapacitást is bővítették 1,4 milliárd forintból; Tarnaleleszen pedig bővítették a pulykatelepet -– sorolta az MTI-nek Tóth Sándor, a NAGISZ gazdasági igazgatója. A sertés- és a takarmányágazatot szeretnék a továbbiakban tovább erősíteni, a fejlesztési koncepciók tervezési fázisban vannak.