A magyar kormány 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít az uniós fejlesztési források mellé a vidékfejlesztésben, 2027-ig a közös agrárpolitika második pillére részeként mintegy 4300 milliárd forintot fordít a hazai mezőgazdaság, élelmiszeripar és a vidéki települések fejlesztésére – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter szerdán Jánossomorján, a Talentis Agro csoporthoz tartozó Lajta-Hanság Zrt. fejlesztésének átadóján.

NAGY IstvánBudapest, 2023. október 20.Nagy István agrárminiszter beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepségen a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2023. október 20-án.MTI/Szigetváry ZsoltBudapest, 2023. október 20.
Nagy István agrárminiszter beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepségen a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2023. október 20-án.
MTI/Szigetváry Zsolt
Nagy István a digitalizáció erősítését és a generációváltás segítését emelte ki.
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A tárcavezető elmondta, hogy az új támogatási programban fenntartják az agrárvállalkozások energetikai célú fejlesztéseinek támogatását annak érdekében, hogy bővüljön a mezőgazdasági üzemek energia-önellátása, csökkenjen az energiafüggőség és javuljon az energiahatékonyság. Támogatni fogják a kertészeti üzemeket, az állattartó telepeket és a terménytárolás és -szárítás általános korszerűsítését is.

Az agrárdigitalizáció előmozdítását is támogatja a kormány

– emelte ki Nagy István, hozzátéve, hogy a terület központi szerepet kap, mert általa erősödik a mezőgazdasági üzemek versenyképessége, hozzáadottérték-termelése, emellett környezetbarát termesztési, tenyésztési és termelési technológiák alkalmazása valósul meg. A tárcavezető elmondta, hogy a mezőgazdasági termelők a korszerűsítést célzó kiírásokra legalább 40 százalékos mezőgazdasági árbevétel és legalább 10 ezer euró értékű üzemméret mellett pályázhatnak.

A támogatási intenzitás a tervek szerint alapesetben 50 százalékos lesz, amely bizonyos esetekben növelhető.

A tárcavezető példaként hozta fel, hogy az ökológiai gazdálkodást folytatók 10 százalékkal nagyobb támogatási intenzitással számolhatnak. Nagy István hozzátette, hogy továbbra is kiemelten támogatják a vízgazdálkodást és a hatékony öntözésfejlesztést, ezen belül is az öntözési közösségekbe tömörülő gazdákat. Hangsúlyozta, hogy az agrár-környezetgazdálkodási kifizetések és az ökológiai gazdálkodási támogatások 2025-ig változatlan feltételek mellett folytatódnak.

A generációváltás elősegítése jegyében az új agrártámogatási ciklusban az eddigieknél is több lehetőséget kínálnak: folytatódni fog a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása és fennmarad a fiatal mezőgazdasági termelők kiemelt beruházási támogatási intenzitása, ahol a korábban alkalmazott 10 százalékos többletintenzitás 15 százalékra emelkedik.

Nagy István kiemelte, hogy a Vidékfejlesztési program részeként 2016 óta mintegy 1300 olyan mezőgazdasági beruházást támogattak 180 milliárd forint értékben, amelynek részeként gabonatároló kapacitások is létesültek vagy újultak meg.

Mindez csaknem 2 millió tonna raktárkapacitás-fejlesztést jelentett a meglévő, mintegy 20 millió tonna kapacitás mellé. A tárcavezető elmondta, hogy a Lajta-Hanság Zrt. mintegy 2 milliárd forint értékű fejlesztése is e pályázat segítségével valósult meg. Az agrárminiszter hangsúlyozta azt is, hogy a 2027-ig tartó programozási időszakban is lesznek egyebek mellett terménytároláshoz és a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó beruházási támogatások.

Az eseményen Mészáros Lőrinc, a Mészáros csoport tulajdonosa elmondta, hogy a vállalatba az elmúlt öt évben sok kis- és nagyvállalat tagozódott be, köztük a Lajta-Hanság Zrt. is. A következő öt évben is terveznek fejlesztéseket és összevonásokat annak érdekében, hogy még hatékonyabb legyen a termelés és az állattenyésztés. Példaként említette, hogy a Gallicoop Zrt.-nél egy csaknem 50 milliárd forint értékű fejlesztést hajtanak végre, új vágóhidat építenek és pulykatelepeket hoznak létre.

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy Jánossomorján gabonatároló silót, szárítót, tisztítót és kiszolgáló technológiát valósítottak meg, a beruházással nincs eladási kényszere a vállalatnak, a gabonát akkor adják el, amikor az a legkedvezőbb. Hozzátette, hogy az öntözési beruházások megvalósulásával 7 ezer hektáron fognak öntözni, a következő 5 éves tervben pedig 10 ezer hektár szerepel már.

A cégvezető kitért arra is, hogy a Talentis Agro Zrt. 2019-ben 28,1 milliárd forint árbevételt ért el, 2023-ban pedig 59 milliárd forintot. Bár tavaly rekorderedményt értek el, ami idén elmaradt, de így is több mint 10 tonna/hektár kukoricát termeltek és 100 millió liter tejet állítottak elő.

Nagy István: a magyar mezőgazdaság újjászületésének pillanatában vagyunk

Elkészítette az agrártárca az agrár- és vidékfejlesztési támogatások jövő évi pályázati menetrendjét, amelyről Nagy István agrárminiszter azt mondta, hogy az ütemezéskor egy sor szempont mellett figyelembe vették azt is, hogy ne egyszerre kössék le az építőipari kapacitásokat