A boltokban minden esetben érdemes a magyar húsárut választani, ugyanis az húsokkal ellentétben a magyarországi sertéshúsok minőség, élelmiszer-biztonság és nyomon követhetőség szempontjából is kifogástalanok – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége csütörtökön.

A két szervezet közös közleménye szerint 

a hazai termék választásával nemcsak minőségi árut kapnak a pénzükért a vásárlók, hanem hozzájárulnak a magyar sertéságazat és húsipar fennmaradásához, fejlődéséhez, ezáltal a jövőbeli élelmiszerellátás biztosításához is.

20200304 Budapest Ismét sertéshús fogyasztásösztönző kampányt folytat az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, illetve a Magyar Húsiparosok Szövetsége, melynek része áruházi- és rendezvényeken való kóstoltatás, valamint intenzív kommunikációs kampány. Sajtótájékoztató                                       CBA Príma  Élelmiszerbolt Üzlet  Hegyvidék Központ Fotó: Móricz-Sabján Simon  MOR  Világgazdaság  VGA képen: hús és hentesáru
Fotó: Móricz Sabján Simon/Világgazdaság

Az évet záró ünnepek alatt hagyományosan nő a hazai hús-, és azon belül a sertéshúsfogyasztás, ám az elmúlt időszak nem kedvezett a magyarországi húsipar szereplőinek. Az alacsony élősertés-árak és a drága takarmány tavaly Európa-szerte rendkívül nehéz helyzetbe hozta a sertéstartókat, ami miatt az egész kontinensen csökkent a sertések száma.

Az alapanyaghiány pedig már az idén éreztette hatását a húsárakban, ami a feldolgozóknak jelent nehézséget. Az alapanyag mellett ráadásul az energiaárak, a csomagolóanyagok ára, valamint a bérek is jelentősen emelkedtek. A költségek növekedése erős nyomás alatt tartja a húsipar szereplőit.

Noha a feldolgozók csak részben tudták érvényesíteni a magasabb költségeket, a fogyasztók így is egyre drágább termékekkel találkozhatnak a henteseknél. Ennek ellenére az év végi ünnepi időszakban a feldolgozók nem számítanak visszaeső forgalomra.