A magas patogenitású madárinfluenza jelenlétét Jász-Nagykun-Szolnok vármegye korábban még nem érintett területén mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, a fertőzött állatállományt felszámolják – derül ki a hivatal honlapján közzétett tájékoztatásból.

A fertőzés Abádszalókon, egy mintegy 7 ezer példányt számláló fácántelepen történt, ahol az az állatok étvágytalansága, idegrendszeri tünetei és a megemelkedett elhullás vetette fel a madárinfluenza gyanúját. A Nébih laboratóriuma a  vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból.

Flying,Bird,Common,Pheasant,Phasianus,Colchius,Ring-necked,Pheasant,In,Natural
Fotó: Shutterstock

Az érintett gazdaság körül a szakemberek kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet és meghatározták a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet. Folyamatban van a betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás is.

Noha a madárinfluenza-esetek az országban továbbra is elszórtan fordulnak elő a közlemény szerint, és 

a fennálló megfigyelési körzetek jelentős részét az állategészségügyi hatóság várhatóan e héten feloldja, ez nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a fegyelmen.

A hivatal szerint a baromfiállományok betegségtől való megóvása érdekében továbbra is minden szükséges intézkedést meg kell tenni. Az ágazat és a hatóság közös érdeke a betegség mielőbbi felszámolása és a madárinfluenzától való mentesség visszanyerése.