Azzal, hogy ráengedték az ukrán gabonát Európára, Brüsszel válságba sodorta a gazdákat, és veszélybe sodorta az embereket is – jelentette ki a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese szombaton az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában, amelyben egyúttal azt kérte, hogy minél többen töltsék ki a nemzeti konzultációt. 

20230427 Tiszabezdéd Kulcsár Bertalan tiszabezdédi gazdasága, ahol 1100 tonna búzát, valamint 1400 tonna kukoricát tárol – mindkét gabonaféle Ukrajnából származik.Fotó: Dodó Ferenc DFKelet-Magyarország  20230427 Tiszabezdéd 

Kulcsár Bertalan tiszabezdédi gazdasága, ahol 1100 
tonna búzát, valamint 1400 tonna kukoricát tárol – mindkét gabonaféle Ukrajnából származik.
Fotó: Dodó Ferenc DF
Kelet-Magyarország
Fotó: Dodó Ferenc / Kelet-Magyarország

Zsigó Róbert szerint „Brüsszel háborúpárti politikája mindenre hatással van, rossz döntéseitől a magyar gazdákat és az agráriumot is meg kell védeni”. 

A politikus szerint az ukrán gabona génmódosított, ráadásul tiltott vegyszerekkel kezelik, a kormánypártok pedig Magyarországot és a magyar élelmiszereket GMO-mentesnek és biztonságosnak szeretnék megőrizni.

Nagy István: „aki elveti a búzát, annak tudnia kell, kinek és mennyiért adja majd el”

„Én mégiscsak a magyar gazdákért, a magyar emberekért felelek, és ennek tudatában nem érdekel, hogy milyen görbe szemmel néznek rám Brüsszelben, megvédjük a magyar gazdák érdekeit és a magyar élelmiszer-biztonságot” – mondta Nagy István agrárminiszter.

Hozzáfűzte, hogy bár eddig is mindent megtettek a kár enyhítésért, Brüsszel nem az európai gazdák mellé állt, ehelyett továbbra is a rossz minőségű ukrán gabona behozatalát erőlteti, ráadásul Ukrajnát gyorsított eljárásban fel kívánják venni az Európai Unióba. 

Ez újabb merénylet lenne a gazdák és a nemzeti agráriumok ellen is – hangoztatta.

Mint fogalmazott, az agrártámogatások jelentős részét elvennék az európai gazdáktól azért, hogy azt is Ukrajnának adják oda.
Zsigó Róbert szerint Brüsszelnek olyan új vezetésre van szüksége, amely kiáll a gazdák és az agrárium védelmében.

Nagy István: megvédjük az élelmiszer-szuverenitást és a magyar gazdák érdekeit

Ukrajna esetleges felvétele az Európai Unióba rosszul van előkészítve, és sok kárt okozhat a gazdáknak, veszélyeztetné az európai termelők megélhetését.