Az őszi gyermekülésteszt keretében összesen 26 ülést vizsgáltak az ADAC és az ÖAMTC szakemberei, és 

ezeknek több mint a fele jó eredménnyel zárt, csak öt ülés lett kifogásolható és csak egy bukott meg. 

Utóbbi az Osann Oreo 360 II elnevezésű ülés, amelynek károsanyag-vizsgálata során a határértéknél magasabb szintű DPHP nevű lágyítót mutatták ki – a gyermekülésekre nincsenek törvényi előírások, ezért a gyermekjátékokra vonatkozó előírásokat kérik számon a tesztelők. 

Fotó: Shutterstock

A kielégítő eredménnyel záró ülések mind az úgynevezett gyermekkel együtt növő ülések, amelyek születéstől 12 éves korig használhatók – normál esetben ez idő alatt három ülést kell használni. 

Az univerzális kialakítás miatt kompromisszumokat kell kötni, nehezek és problémásan kezelhetők ezek az ülések, ami növeli a hibás beszerelés veszélyét, a törésteszteken pedig magas terhelést mértek a próbabábukon. 

Már 2017-ben is vizsgáltak ilyen univerzális üléseket az ADAC és az ÖAMTC szakemberei, azóta nem történt jelentős előrelépés, így nem lepte meg őket, hogy csak kielégítő eredménnyel végeztek a teszten. A jó eredményt elérő ülések alapvetően bárkinek ajánlhatók, de érdemes figyelembe venni a saját körülményeket. Például a Graco által kínált Snugessentials nevű babahordozó nagyon biztonságos, de a megfelelő Isofix talppal együtt nagy méretű és nehéz, ami a beszerelésnél okozhat problémát.