A legutóbbi teszten összesen 26 ülést vizsgáltak az ADAC és az ÖAMTC, avagy a Német és az Osztrák Autóklub szakemberei.

A termékek több mint fele jó eredménnyel zárt, csak 5 ülés lett kifogásolható és csak 1 bukott meg.

Utóbbi az Osann Oreo 360 II elnevezésű ülés, amelynek károsanyag-vizsgálata során a határértéknél magasabb szintű DPHP nevű lágyítót mutatták ki – a gyermekülésekre nincsenek törvényi előírások, ezért a gyermekjátékokra vonatkozó előírásokat kérik számon e téren a tesztelők.

Fotó: AFP

A kielégítő eredménnyel zárt ülések mind az úgynevezett „gyermekkel együtt növő ülések”, amelyek születéstől kezdve 12 éves korig használhatók – normál esetben ez idő alatt 3 különböző méretű ülést kell használni. Az univerzális kialakítás miatt kompromisszumokra van szükség, nehezek és problémásan kezelhetők ezek az ülések, ami növeli a hibás beszerelés lehetőségét, a törésteszteken pedig magas terhelést mértek a próbabábukon. Már 2017-ben is vizsgáltak ilyen univerzális üléseket az ADAC és az ÖAMTC szakemberei, azóta nem történt jelentős előrelépés ezeknél, így nem lepte meg őket, hogy csak kielégítő eredménnyel végeztek ezek a teszten.

A jó eredményt elérő ülések alapvetően bárkinek ajánlhatók, de érdemes figyelembe venni a saját körülményeket. Például a Graco által kínált Snugessentials nevű babahordozó nagyon biztonságos, de a megfelelő Isofix-talppal együtt nagyméretű és nehéz, ami a beszerelésnél okozhat problémát.