Módosulhatnak szeptember elsejétől a közlekedési közigazgatási bírságokra vonatkozó kormányrendeletek – derült ki a kormany.hu oldalára feltöltött dokumentumokból. A tervezetet társadalmi egyeztetésre bocsátotta az Építési és Közlekedési Minisztérium, az észrevételeket augusztus 10-ig lehet elküldeni a tárcának. 

20220809 Kiskorpád 

Egy civil autó állt Kiskorpád határában, amelybe traffipax volt beszerelve. Pár száz méterrel később a rendőrök leállították azt, aki a 90-es sebességhatárt túllépte. Mindössze pár perce mértek, mikor az első gyorshajtót észlelték. - Nem vettem észre a mérőautót, élet egy rohanás, de ez a tízes még belefér az életembe – mondta el a teherautó sofőrje, aki Kaposvárról Böhönyére tartott. A helyszínen kifizette a bírságot, amely nem az első gyorshajtása volt.

fotó: Lang Róbert LR Somogyi Hírlap
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A díjak gyakorlatilag mindegyike 30 százalékkal nőne a módosítás értelmében, azaz ha a megengedett legnagyobb sebességet túllépjük 20 kilométer per órával, akkor például városon kívül, azaz az 50–100 közötti megengedett sebességgel megtehető szakaszokon 39 ezer forint lesz 30 ezer forint helyett a bírság. A legnagyobb kiszabható bírság pedig az eddigi 300 ezer forintról 390 ezer forintra nőne. 

Emellett nemcsak a gyorshajtás, hanem más szabálytalanságért járó díjak is emelkednek, az autópálya leállósávjában történő vezetésért kiszabható büntetés immár 130 ezer forint. 

A személy- és áruszállításban dolgozókra vonatkozó bírságokat is jócskán megemelik, ott is hasonlóan 30 százalékkal nőnek a díjak. 

 

A tárca a módosításhoz azt fűzte hozzá, hogy „az előterjesztés célja egyes bírságok összegének emelése a jogsértő cselekményekkel szembeni további hatékony fellépés biztosítása és azok preventív, visszatartó erejének megőrzése érdekében”.