Autó

Használtautó-piac: kinyitották a pénztárcájukat a magyarok – úgy viszik az Opeleket, Suzukikat, Volkswageneket, mint a cukrot

Az előzetes adatok szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát áprilisban a hazai használtautó-piacon, ami 21 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 76 ezres havi rekordérték immár biztosan a múlté. Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója szerint az általános piaci környezet ugyan továbbra is számos bizonytalanságot hordoz magában, de az év eleji lendület fényében egyre nagyobb esély látszik arra, hogy idén az éves csúcs is megdőljön.

Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 használt autó cserélt gazdát a piacon, ami 21 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Bár a JóAutók.hu felhívja a figyelmet arra, hogy ez előzetes, becsült érték, mivel a hónapban lezajlott adásvételeket követő átírások késleltetve jelennek meg a statisztikákban, az eddigi 76 ezres havi rekordérték immár biztosan a múlté. 

használt autó
Használt autó: imádják a magyarok a Volkswageneket és a Suzukikat / Fotó: Németh András Péter

 

Használt autók Magyarországon: az idősebb, olcsóbb kocsik pörgetik a piacot

Halász Bertalan, a portál vezérigazgatója a kiugró aktivitást több tényező együttes hatásával magyarázza: 

  • az visszaesésével ismét kiegyensúlyozottabbá vált a lakosság jövedelmi helyzete (ehhez hozzájárultak a jelenleg magas hozamot biztosító állampapírok is), 
  • látványosan csökkentek a kamatok (ami a hitelezett eladásokat is felpörgette). 

A szakértő elmondta, hogy egyes használtautó-szegmensekben a tavalyi áreséseket továbbra sem követte gyors visszapattanás, sok autót ma is elérhető árakon kínálnak. Emellett az év első négy hónapjában 10 százalékkal több új autót értékesítettek, és mintegy 4 százalékkal több importált használt autót hoztak be, ami a lecserélt járművek piacra kerülésével szintén pótlólagos impulzust adott a belföldi használtautó-piacnak.

„Az előző egy-két évben sokan halasztották el vásárlásaikat a megugró használtautó-árak és a reálbércsökkenés miatt, ezek a tranzakciók is részben most realizálódnak. Emiatt elsősorban a tervezettnél tovább használt autók kerülnek nagyobb számban a piacra.” 

A forgalom a korábbiaknál idősebb és olcsóbb járművek felé tolódott el, vagyis egyelőre az alsó szegmens pörgeti a piacot

– tette hozzá Halász. 

A szakember úgy véli, hogy az általános piaci környezet ugyan továbbra is számos bizonytalanságot hordoz magában, de az év eleji lendületet látva egyre nagyobb esély látszik arra, hogy 2024-ben az éves csúcs is megdőljön. Az eddigi csúcsértéket 2022-ben 825 ezer személyautó adásvételével érte el a hazai használtautó-piac. Lggyakrabban alsó középkategóriás személy-, illetve kisautók cserélnek gazdát. 

Opeleket, Suzukikat, Volkswageneket vesznek leginkább a magyarok

Az alsó középkategória legnépszerűbb modelljei 

  • az Opel Astra (5,2 százalék), 
  • a Ford Focus (2,9 százalék) és 
  • a Volkswagen Golf (2,6 százalék). 

A kisautók listáját 

  • magasan a Suzuki Swift (4,0 százalék) vezeti, megelőzve 
  • az Opel Corsát (2,0 százalék) és 
  • a Volkswagen Polót (1,5 százalék). 

A felső középkategóriában az első három sorrendje a következő:

  • Volkswagen Passat (2,8 százalék), 
  • Skoda Octavia (2,6 százalék) és 
  • BMW 3-as széria (2,2 százalék). 
 

Miközben a használtautó-piacon 2024 első négy hónapjában gazdát cserélő 305  800 személyautó mennyisége 14,4 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakában regisztrált 267  200-as értéknél, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 36 100 darab volt, ami 3,4 százalékkal múlja felül az egy évvel korábban mért 34 900-as eredményt. 

 

 

használt autó Halász Bertalan jóautók.hu adásvétel rekord
Kapcsolódó cikkek