Befektetés

Megugrott tavaly a brókercégek profitja

Folytatódott a koncentráció a befektetési szolgáltatók piacán, a tavalyi átalakulások után tizenketten maradtak. A konszolidáció idén is folytatódhat.

Hatmilliárd forint nettó nyereségen osztozkodhatott tavaly a tizenkét magyarországi befektetési szolgáltató – derül ki a Magyar Nemzeti Bank Aranykönyv nevű összesítéséből. A nyereség megoszlása a piaci szereplők közt változatlanul torz, a brókerek által összehozott profit közel 72 százaléka az Erstét gazdagította tavaly.

A hatmilliárd forintos nettó nyereség csaknem 58 százalékkal magasabb a 2016-os brókerprofithoz képest. Az Erste Befektetési Zrt. 4,3 milliárd forintot tehetett zsebre, majd a Concorde következik egymilliárd forinttal és a Hold Alapforgalmazó 456 millió forinttal. Az Equilor profitja 190 millió, míg a Random Capitalé 73 millió forint volt. Tavaly három brókercég lett veszteséges, az újonnan érkező Sinus-Fair egymillió forintos mínusszal zárta az évet, a Quantis Alphánál 101 millió, a Magyar Posta Befektetési Szolgáltató Zrt.-nél viszont 242 millió forintos negatív szaldó keletkezett. Az előző évhez képest összességében sokat javult a brókercégek profitabilitása: 2016-ban még a 15 piaci szereplő közül heten is veszteségesek voltak.

Tavaly mindössze három társaság lett veszteséges
Fotó: Shutterstock

A brókercégek eszközállománya 263 milliárd forintra nőtt, ebből az Erstéé 163,1 milliárd forint, utána a rangsorban a Concorde és az Equilor következik. A befektetési szolgáltatók saját tőkéje 23 milliárd forintra emelkedett.

Tavaly négy brókercég tulajdonosa döntött a megszűnés mellett, a piac egy új szereplővel bővült. Ezzel tizenkettőre olvadt a Magyarországon működő brókercégek száma, vagyis három év leforgása alatt a felére csökkent a kínálat. A piac koncentrációjához hozzájárulhatott, hogy az Erste Bank 200 ezer volt Citibank-ügyféllel gazdagodott, azt viszont nem tudni, hogy mekkora hányaduk aktív a tőzsdei kereskedésben is. A Pláninvest Bróker 23 ezer fős ügyfélállománya tavaly az Equilorhoz került, a Solar Capitalnél tőzsdézők eszközállománya pedig az NHB Növekedési Bankhoz került át. A mindössze 400 ügyféllel rendelkező Strategon állománya a Codex Értéktárhoz vándorolt, míg a Geo Professional engedélyét tavaly decemberben vonta vissza az MNB, ismétlődő szavatolótőke-problémák miatt.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

profit brókercégek befektetés
Kapcsolódó cikkek