Befektetés

A piacot nem idegesíti az incidens

Visszafogott piaci reakciók érkeztek az újabb orosz–ukrán incidensre, a befektetők nem pánikolnak a helyzet elmérgesedése miatt.

Meglepően visszafogottak voltak a Moszkva és Kijev közti újabb konfliktusra adott piaci reakciók. Hétfőn, amikor az ukrán parlament megtárgyalta a hadiállapot bevezetését, esett a hrivnya és a rubel dollárral szembeni keresztárfolyama, a moszkvai börzén pedig a dollárban és rubelben jegyzett papírok indexe is ereszkedett.

Kedden viszont, amikor Kijev már bevezette tíz déli megyében a hadiállapotot, enyhén, 0,4 százalékot gyengült ugyan a hrivnya, de a rubel már erősödött, és mind a kijevi, mind a moszkvai tőzsdeindex emelkedett. Egyedül az ukrán államkötvényhozamokon látszott kissé a bizonytalanság: a 2 és 3 éves papír hozama 10-15 bázispontot emelkedett, ahogy a befektetők szabadultak az eszközöktől.

Kijev tíz déli megyében rendelt el hadiállapotot
Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

Az elemzők is csak találgatnak, hogy mi állhat a visszafogott reakciók hátterében. Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési­üz­let­ág-vezetője szerint elképzelhető, hogy olyan kevés befektetőnek van pozíciója az orosz piacon, hogy az nem elegendő a látványos reakciók kiváltásához.

Az amerikai szankciók óta nagyon rossz a hangulat az orosz piacon, az eszközárfolyamok nagyot estek az utóbbi időben, gyakorlatilag már alig tudnak hova gyengülni a papírok.

A rubel csak az idén 22 százalékot gyengült a dollárral szemben, a rubelben denominált papírok indexe, a MOEX tartotta magát, 1,3 százalékot erősödött az idén, de a dollárban jegyzett eszközök indexe, az RTS már csaknem 15 százalékot esett.

Módos Dániel, az OTP Bank makrogazdasági elemzője úgy vélte: a befektetőknek annyira kevés információjuk van a kialakult helyzetről, hogy nem tudnak dönteni, mit lépjenek.

Az orosz lépés vélhetően csak folytatása a már kialakult ukrán–orosz ellenségeskedésnek, így talán a legjobb döntés, ha a piac kivár.

Módos szerint az is elképzelhető, hogy nem volt különösebben súlyos az incidens, csak Petro Porosenko a hadiállapot bevezetésével akarja növelni esélyeit a 2019-es elnökválasztáson. A kelet-közép-európai régió piacain sem érződött különösebben a feszültség.

További részletek a Világgazdaság szerdai számában olvashatók

 

orosz-ukrán konfliktus befektetők
Kapcsolódó cikkek