Befektetés

Idén sincs hiány jó befektetési sztorikból

A bizonytalan gazdasági kilátások mellett is kedvezhet az idei év a kockázatvállaló befektetőknek. A pandémia visszaszorításából az európai bankszektor és a légitársaságok is profitálhatnak, de kedvezők a magyar blue chipek kilátásai is.

Bár továbbra is sok a bizonytalanság a világgazdasági kilátásokat illetően, a tartósan alacsony hozamkörnyezet és a jegybankok teremtette pénzbőség miatt idén is magas kockázati étvágy jellemezheti a piacokat, így továbbra is megfontolandó a kockázatosabb eszközök felülsúlyozása és az átlagosnál magasabb részvénykitettség – hangsúlyozza legfrissebb tőkepiaci elemzésében az Equilor Befektetési Zrt. A brókercég számos befektetési ötletet gyűjtött össze az izgalmas sztorikra kiéhezett befektetőknek.

A magyar blue chipek közül felülsúlyozásra ajánlott az OTP és a Mol.

A nagybank idén akár dupla osztalékot is fizethet a szabályozói tiltás feloldása után, és a kedvező árazások miatt újabb akvizíciós lehetőségeket is kereshet a régióban. Különösen Romániára lesz érdemes figyelni az Equilor szerint, de akár új országokban is megjelenhet az OTP. A Mol az ugyancsak vonzó, 10,22 P/E-alapú értékeltsége és a javuló olajárak mellett erősödő kitermelés révén összességében a koronavírus-járvány lecsengésének egyik legnagyobb nyertese lehet.

A jelenlegi csúcsszinten sem számít drágának a 12,9-es P/E-rátán forgó Richter sem, a defenzív gyógyszerpapírban további nagy potenciál rejlik, amit a Vraylar nevű csúcskészítmény alkalmazásának újabb területekre való kiterjesztése válthat be.

A kedvező egyedi sztori miatt jól teljesíthet idén a Richter is, ám a gyógyszercégek lemaradók lehetnek a ciklikus szektorokkal összevetve, így piaci súlyozásra javasolt a

A Magyar Telekom alulsúlyozásra javallott az élesedő piaci verseny és az osztalékpolitika hiánya miatt, ám

a stabil bevételek és a sikeres frekvenciapályázatok a távközlési társaság mellett szólnak.

Ha viszont a Deutsche Telekom a holland leányához hasonlóan a magyar cégét is értékesítené, az jelentős felértékelést jelenthetne a befektetőknek.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Folytatódhat az értékalapú befektetésekbe való rotáció, ezzel pedig az európai bankszektor és az oltásokat követően a tengerentúli légitársaságok papírjai is a visszarendeződés nagy nyertesei közé kerülhetnek az idén. A szektorban diverzifikált kitettséget a STOXX Europe 600 Bank alindexet lekövető ETF (tőzsdén kereskedett alap), illetve az amerikai légitársaságok papírjaiból válogató Jets ETF révén szerezhetnek a befektetők.

A tavalyihoz hasonlóan idén is vonzó lehetőséget kínál az egészségügy és a zöldenergia,

az előbbiben a diagnosztikával és teszteléssel foglalkozó amerikai Quidel lehet az év egyik nagy növekedési sztorija, az utóbbi szektorban pedig a Brookfield Renewable Partners lehet jó választás a felfutásából profitálni kívánó befektetőknek.

Aki pedig az elektromosautó-gyártásra fogadna, annak a Volkswagen részvényeit javasolják a szakértők, mivel a német cég autógyártási tapasztalata egyedülálló, és az új elektromos modellek árazásával könnyen megelőzheti akár a Teslát is.

A diverzifikáció jegyében érdemes lehet bővíteni a kötvényportfóliókat. Az alacsony kockázatú kötvények közül kiemelkedik a hazai MÁP Plusz, az 5 százalék feletti hozamot keresők pedig a magasabb rizikójú kötvények közül válogathatnak. Az utóbbira a 8 százalék feletti euróhozammal kecsegtető tunéziai állampapír, valamint az American Airlines és a Delhi Airport kötvényei kínálhatnak megoldást.

bankszektor légitársaság blue chipek tőkepiaci kitekintés Equilor
Kapcsolódó cikkek