A korábbi években megszokott nyugalmi állapotot egy bizonytalanabb világ váltotta fel a megtakarítások piacán. A globális és a magyarországi 2021 közepén felgyorsult, és tartósan magas szinteken maradhat, ez pedig a megtakarítások szempontjából is kulcsfontosságú – olvasható a K&H összeállításában. A megtakarítási kedv fokozódásához hozzájárultak az év eleji állami extra juttatások, köztük az szja-visszatérítések. 

Lonely piggy bank sails in bad waters due to the crisis
Fotó: Shutterstock

„A szóban forgó bevételeket többféleképpen használták fel az érintettek, többek között a is kézenfekvő megoldás volt. A K&H-nál a lakossági likvid eszközök összege a kormányzati kifizetéseknek, valamint az emelkedő béreknek köszönhetően 2022-ben is folyamatos növekedést mutatott. 

Az erős inflációs várakozásoknak megfelelően azonban reálhozammal kecsegtető eszközöket is keresnek ügyfeleink. Erre akár egy összegben, akár rendszeres befektetés keretében a K&H-nál is van lehetőség” 

– mondta Bánhalmi Gábor, a K&H-alapkezelő vezető stratégája. Hozzátette, hogy a jelenlegi, magas inflációs környezetben lényeges, hogy a portfólióban legyenek nagyobb hozammal kecsegtető, de ezzel együtt rövid távon jobban ingadozó részvényeszközök is.

Az, hogy mekkora a részvényalapok vagy részvények aránya az adott háztartás portfóliójában, attól függ, mekkora a megtakarító kockázatvállalása. Fontos azonban, hogy mindig csak annyi kockázatosabb eszközt tartsunk a befektetéseinken belül, ami megfelel a kockázati étvágyunknak, és ezekre a befektetésekre hosszú távú építőelemként tekintsünk

 – hangsúlyozta a szakember.

A K&H elemzése szerint az elmúlt két évben határozottan megnőtt a kockázatvállalási hajlandóság a lakossági ügyfelek körében. Ez a folyamat az infláció megugrása és a Magyar Nemzeti Bank kamatemelései következtében már jóval korábban megindult. „2020 elején még az óvatosabb befektetési alapok voltak a népszerűbbek, majd 2020 decemberére az arány megfordult, és a dinamikusabb befektetési megoldások vették át a vezető helyet. A trend aztán 2021 során számottevően felgyorsult, és ha a K&H vegyes alapjainak népszerűségét vizsgáljuk, jelenleg már közel 80 százalékban a dinamikusabb megoldásokat választják a megtakarítók. Elsősorban azért, mert sokan már a magasabb inflációs adatok megjelenése előtt érzékelték, hogy felfelé indulnak az árak” – fogalmazott Bánhalmi Gábor. Ez a befektetési stratégia 2021 során rendkívül kifizetődő volt, hiszen a tavalyi évben a részvénypiacok kiemelkedően teljesítettek, míg a hozamok emelkedése miatt a kötvények rosszul szerepeltek.

Az K&H összeállítása alapján az idei első negyedévben a bank saját maga által kezelt alapjainak állománya közel 11 milliárd forinttal növekedett, a bővülés tetemes részéért a részvényalapok és a vegyes alapok voltak felelősek. Bánhalmi szerint ebben az évben a piacok sokkal ingadozóbbak lehetnek, mint tavaly. Hozzátette, ebben a helyzetben kiemelten fontos, hogy a megtakarítani vágyók ne ijedjenek meg a rövid távú ingadozásoktól, azaz hosszú távon kell gondolkodni a befektetések esetében. 

Harap az infláció Közép-Európában, erősödik a forint

Megint visszafordította az egy hónapja tartó gyengülő trendjét a forint, mert itthon és Prágában is tovább emelkedő inflációt mutattak a friss áprilisi adatok, a román jegybank délután folytathatja a régiós kamatüléseket, és legalább ideiglenesen kifulladt a dollár ralija.