A BÁV Zálog legfrissebb adatai alapján idén szeptember közepéig már a 2 milliárd forinthoz közelített az értékesített aranytömbök mennyisége a tavalyi év hasonló időszakához képest, míg a tavalyi forgalom az egész évben alig volt valamivel 1 milliárd forint felett. A társaság által beszerzett aranykészletek szinte napokon belül elfogynak. A befektetési célú aranytömbök hazai árát a dollár árfolyama is befolyásolja, hiszen ára ahhoz kötött. Ám épp ezért a megvásárlásától kezdve már véd a további esetleges devizaárfolyam-változás kedvezőtlen hatásaitól. A befektetési célú aranytömbök (BCA) értékesítése a BÁV Zálognál idén júniusban meghaladta az 51 kilogrammot, szeptember végére pedig már 72 kilogrammnál járt az itthon eladott 999,9 ezrelék tisztaságú nemesfém mennyisége.

Shiny,Gold,And,Silver,Jewelery,On,White,Table, shiny gold and silver jewelery on white table, arany, ékszer, ékszerek, zálog,
Fotó: Shutterstock

A történelmi párhuzamok és a jelenlegi számok alapján hosszabb távon mindenképp az arany árfolyamának emelkedésére számítunk

– mutatott rá a BÁV Zálog igazgatója. Dandé Imre kérdésünkre kiemelte: a konjunktúra alatt negyedévente náluk maximum 5 százalékkal növekedett az értékesített mennyiség. Majd 2020-tól, a pandémia időszakától kezdve egyre több és több arany fogyott. Idén, a háború kitörését követően jelentősen, megközelítőleg 40 százalékkal ugrott meg tavalyhoz képest az eladott készlet.

Nagy előnye még az aranynak, mint befektetési eszköznek, az is, hogy bármikor könnyen pénzzé tehető – hívta fel a figyelmet Dandé Imre. A BÁV Zálog által forgalmazott befektetési arany egy olyan minősítésű svájci cégtől származik, amelynek aranytömbjeit a világon mindenhol elfogadják, vagyis azok bárhol azonnal értékesíthetők – fűzte hozzá a szakember.

Arra a kérdésünkre, hogy ezek után vajon egyes válságos időszak idején miért keresettebb a sárga nemesfém, máskor pedig nem annyira, a cégvezető kifejtette: az mindenkor igaz, hogy gazdasági bizonytalanság esetén az arany remek pénzügyi megoldás. A kereslet mértéke inkább attól függ, hogy a különböző kormányok milyen utat választanak az adott gazdasági krízis kezelésére. Például jelenleg az amerikai dollár erősödése, a FED kamatemelési politikája igen vonzóvá tette a tengerentúli valutát más eszközökkel szemben, és ez az arany árfolyamát is növeli.

Hol lehet az arany árfolyam-növekedésének határa? 

Dandé Imre úgy véli, az látszik a trendekből, hogy a drágulási folyamat hosszabb ideig is eltarthat, a mértékét pedig szinte lehetetlen megbecsülni. 

A befektetési célú aranytömbök között az 5 grammos kiszerelés a legnépszerűbb, ezt vásárolják a legtöbben. Ez egy kisebb pénzügyi kihívás esetén is könnyen eladható vagy zálogosítható – avat be a hétköznapok tapasztalataiba az igazgató. Ugyanakkor, ha az összárbevételt nézzük, akkor a BÁV Zálognál a 100 grammos kiszerelés vezet. Ugyanakkor a fiókokban – a már említetteken kívül – fél unciás, egy unciás, 50 grammos és 100 grammos kiszerelésből is vásárolhatnak a vevők.

Ám nem csak a befektetési célú aranynál, hanem a törtarany esetében is folyamatos áremelkedés figyelhető meg

– hívta fel a figyelmet Dandé Imre. A használt ékszerek ára 2020-hoz képest 2021-ben 15 százalékos növekedést mutatott, idén eddig már közel 30 százalékost.

Készpénzt a párnacihában, a dunsztos üvegben, a mélyhűtőben és a legelképesztőbb helyeken tárolnak az emberek. 

A kis aranylapocskák, tömbök tárolását is a befektetőkre bízza a BÁV Zálog, ugyanakkor megoldást is kínálnak ügyfeleiknek. Országszerte megközelítőleg 80 fiókban áll rendelkezésre értékmegőrzési szolgáltatás. Ezeken a helyszíneken megbízható, professzionális biztonságtechnika megoldásokkal ellátott helyen tárolhatja az ügyfél a vagyonát – említette Dandé Imre. Majd hozzátette, hogy Budapesten, a VI. kerületi Jókai utca 29. szám alatti fiókjukban széfszolgáltatással is ügyfeleik rendelkezésére állnak.