Az utóbbi időben jelentős fejlesztésekben gondolkodtak a borsodi térség kis és közepes húsfeldolgozó üzemeinek tulajdonosai. Mivel egyenként aligha tudnának olyan gyors ütemben fejlődni, ahogyan az az uniós csatlakozásig elvárható lenne, ezért nyolcan új típusú, nagybani közös beszerző-értékesítő szövetkezetet hoztak létre Borsodi Hússzövetkezet néven.
A Zemplén-húson kívül köztük van a Sajóhús Kft., a Szerencsi Mezőgazdasági Rt. húsüzeme, az abaújszántói Aba Rt. és az Agrárcoop Kft.
Első lépésben olyan központi vágóhidat akarnak kialakítani, amely minden tekintetben megfelel az EU-s előírásoknak. Hosszabb távon innen látnák el alapanyaggal a tagüzemeket, amelyek a jelenleginél is magasabb szintre emelnék a feldolgozást. Ebben az esetben tovább specializálódhatnak, a szövetkezeten keresztül pedig nagy tételben számos hazai termékkel tudnak az üzletláncoknak eladni, vagy éppen exportra termelni.
Szakmai szövetségük, a Húscéh maximálisan szorgalmazza és támogatja az egyes térségek, így a borsodiak összefogását is -- mondta kérdésünkre Remény Ervin, a céh ügyvezető alaelnöke. Arra a kérdésre, hogy az új vágóhíd nem gyarapítja-e fölöslegesen az egyébként is nagy húsipari kapacitásokat, azt válaszolta: erről nincs szó, hiszen a korszerűtlen mini vágóhidak és feldolgozók -- főleg a másként nehezen felszámolható feketevágóhelyek -- egyébként sem felelnek meg az uniós követelményeknek.
Jövőjük kizárólag azoknak lesz, amelyekben eleget lehet tenni a higiéniai elvárásoknak. Ilyeneket pedig csak az anyagi erők összefogásával tudnak kialakítani a legálisan termelők, ahogy arra Borsodban készülnek. A nyugat-európai tapasztalatok igazolták, hogy a speciális termékeket előállító kistérségi feldolgozókra továbbra is nagy szükség lesz, de ezek többsége megújításra szorul. Az előírások betartására nem képesek viszont fokozatosan megszűnnek, és velük együtt a zugvágóhidaknak is ki kell szorulniuk a piacról.
F. I.
EU-szintű vágóhidat építenek Borsodi Hússzövetkezet néven termelési szervezetet hozott létre a közelmúltban a megye nyolc kis és közepes húsipari vállalkozása -- mondta el a Világgazdaságnak Goffa Zsolt, a sátoraljaújhelyi Zemplén-hús Kft. ügyvezető igazgatója. A szövetkezet legfontosabb feladata a közös alapanyag-beszerzés és az értékesítés szervezése. Munkatársunktól-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.