Az európaiak az idén közel 800 amerikai céget vásároltak fel, 263,9 milliárd dollár összértékben -- írja a Die Presse a Thomson Financial Securities Data számításaira hivatkozva. Az elmúlt 12 hónapban bejelentett legfontosabb transzatlanti frigyek sorában említik mindenekelőtt, hogy a Deutsche Telekom 50 milliárd dollárért megveszi a VoiceStream mobiltársaságot. Igaz, ez utóbbi vételi szándékot időközben erős politikai támadás érte Washingtonban, mivel a német távközlési társaság még többségi állami tulajdonban van.
A francia Vivendi konszern a kanadai központú Seagram-csoportot kebelezte be 34 milliárd dollárért. Ezzel birtokába került az értékes amerikai Universal Studio is, továbbá a világ legnagyobb zenei cége, a Universal Music Group, valamint több más fontos szórakoztatóipari vállalat. (A Seagram italüzletágát nem tartotta meg, és nemrég 7,2 milliárd dollárért továbbadta a brit Diageo és francia Pernod-Ricard társaságoknak.) A spanyol internetszolgáltató, a Terra Networks a nagy amerikai versenytársát, a Lycos es céget vette meg 12,5 milliárd dollárért. A brit--holland tulajdonú óriáskonszern, a Unilever a Bestfoods-csoportot vásárolta fel 20 milliárdért. Ezzel olyan fontos élelmiszermárkákhoz jutott, mint a Knorr levescsalád vagy a Hellmann''s majonéz.
A "házassági", illetve átvételi láz az amerikai nagy konszernek között is felszökött. A világ legnagyobb on-line szolgáltatója, az American Online például 112 milliárd dollárt áldozott a médiaóriás Time Warner megszerzésére. Az eredetileg 164 milliárdos tranzakció értékét ugyan a részvényárfolyamok csökkenése lényegesen lenyomta, de a maga nemében így is az eddigi legnagyobb, éves szinten több mint 40 milliárd dollárt forgalmazó csoport jött létre.
Sok helyi internetes cég viszont maga keres megmentőt, miután a nagy részvénypiaci bessz nyomán a tönk szélére jutott.