Cégvilág

Hússzövetség: indokolt az áremelés

A húsipar is rákényszerül a jövőre jelzett inflációnál magasabb, mintegy 10-15 százalékos áremelésre, mert költségei az utóbbi hónapokban annyira megemelkedtek, hogy jövedelmezősége romlott -- mondta Jankó Ferenc a Magyar Húsiparosok Országos Szövetségének elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. A Világgazdaság kérdésére számszerűsítette is, hogy a szövetség 54 tagvállalatánál -- ezek az ipari húsfeldolgozás nagy és közepes társaságai -- az árbevétel-arányos jövedelmezőség mindössze egy százalék körüli.

A hússzövetség adatai szerint Magyarországon 5,5 millió sertést hizlalnak fel, ebből mintegy 3 millió kerül tagvállalataik vágóhídjára, illetve feldolgozóiba, a többit a kisebb vállalkozások dolgozzák fel. A belföldi ellátásra 3-3,5 millió sertést vágnak hazánkban, a többi exportcélokat szolgál.
A szövetség elnöke kifejtette: az előzetes adatok azt mutatják, hogy miközben a húsipar termelése az idén növekedett, a jöndelmezősége drasztikusan romlott. Ezt elsősorban az energiaárak drasztikus növekedése, továbbá az állatorvosi és a munkabérköltségek emelkedése okozta.
Ezekben a napokban jelentős gond a mintegy 300 milliárd forint árbevételt, ezen belül 250 millió dollár exportbevételt produkáló húsipar számára a jövő évi piaci szabályozás hiánya -- mondta Jankó Ferenc. A szövetség 9,5-10 milliárd forint támogatásra számít, javaslatait időben átadta a szaktárcának, ahonnan jelzést sem kaptak arról, mire számíthatnak. Tény, hogy a GATT--WTO egyezmény szerint mintegy 4,8-4,9 milliárd forint adható, csakhogy míg az EU egyes államaiban a hústermelés közvetett támogatása az 50 százalékot is eléri, nálunk csupán 10-15 százalékos.

A húsipar is rákényszerül a jövőre jelzett inflációnál magasabb, mintegy 10-15 százalékos áremelésre, mert költségei az utóbbi hónapokban annyira megemelkedtek, hogy jövedelmezősége romlott -- mondta Jankó Ferenc a Magyar Húsiparosok Országos Szövetségének elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. A Világgazdaság kérdésére számszerűsítette is, hogy a szövetség 54 tagvállalatánál -- ezek az ipari húsfeldolgozás nagy és közepes társaságai -- az árbevétel-arányos jövedelmezőség mindössze egy százalék körüli. F. I.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek