Cégvilág

Lezárult az előjáték

Jóváhagyta a Bábolna Rt. tulajdonában lévő földterületekből első ütemben mintegy 17 ezer hektár értékesítését az ÁPV Rt. számára az állami tulajdonú társaság rendkívüli közgyűlése. A Bábolna 3 milliárd forintot kaphat a nemrég megszületett kormányhatározat értelmében ezen földekért. A közgyűlésen kizárólag az összesen nem egészen 3 százalék részvényhányaddal bíró kisrészvényesek szavazhattak.

A november 29-i kormányhatározat értelmében a magyar állam megvásárolja a Bábolna Rt. tulajdonában lévő földterületeket. A vagyonértékeléssel megállapított áron, legfeljebb 4,4 milliárd forintért értékesíti az agrártársaság a csaknem 23 ezer hektár földterületből a 21 700 hektárnyi termőföldet. E termőföldek az erdők kivételével az ÁPV Rt. vagyonába kerülnek, míg az erdők a kincstári vagyon részét képezik, ezért azokat a Kincstári Vagyoni Igazgatóság veszi nyilvántartásba.
A Bábolna Rt. múlt pénteki rendkívüli közgyűlésén a kisrészvényesek -- így az önkormányzatok -- Heimann Zoltán vezérigazgató szerint jelentős többséggel megszavazták az értékesítést. Első ütemben 17 ezer hektár eladása történik meg, 3 milliárd forintért.
Székely Csaba, a Bábolna Rt. igazgatóságának elnöke úgy fogalmazott, hogy a cég jövőjét eldöntő privatizációs stratégiáról hozott döntések megvalósításának volt az előfeltétele a mostani közgyűlési határozat. A privatizáció elsődleges célja, hogy a társaság üzlettel kapcsolatos részei minél gyorsabban valós tulajdonosokhoz kerüljenek.
Gondot okozott ugyanis e téren Bábolnán, hogy a cég nem működhet úgy, mint egy valódi részvénytársaság, mivel valamennyi lépése azonnal a nyilvánosság elé került, amit a versenytársak rögtön kihasználtak. Ugyanakkor a társaságnál született döntések megvalósulása a többlépcsős -- ÁPV Rt.-s, kormányzati, netán parlamenti -- jóváhagyással nem ritkán fél év elteltével valósultak meg. Mindez ellehetetlenítette a Bábolna Rt. versenyképességét.
Heimann Zoltán a cég jövője kapcsán egyebek között arra számít, hogy az rt. legkorábban 2002-ben lehet nyereséges, s ekkorra válhat kiegyensúlyozott társasággá.

Jóváhagyta a Bábolna Rt. tulajdonában lévő földterületekből első ütemben mintegy 17 ezer hektár értékesítését az ÁPV Rt. számára az állami tulajdonú társaság rendkívüli közgyűlése. A Bábolna 3 milliárd forintot kaphat a nemrég megszületett kormányhatározat értelmében ezen földekért. A közgyűlésen kizárólag az összesen nem egészen 3 százalék részvényhányaddal bíró kisrészvényesek szavazhattak. Lehőcz Rudolf-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek