A részleges privatizáció eredményeként a Statoil jobban szerepelhet a nemzetközi olajpiacon és az európai gázüzletben is vezető helyet szerezhet néhány éven belül -- jelentette ki a tőzsdei bevezetésre vonatkozó döntést kommentálva Jens Stoltenberg miniszterelnök. A kormánydöntés értelmében stratégiai partnert keresnek az olajtársaság számára, az állami tulajdonrész kétharmadnyira csökkentésével. A norvég törvényhozás annak ellenére támogatta a Statoil egyharmadnyi tulajdonrészének értékesítését, hogy az erős olajáraknak köszönhetően rekordnagyságú, 190 milliárd koronás költségvetési töbletet terveznek 2001-ben. Ugyanakkor az állami olaj- és gázipari érdekeltségeket kezelő SDFI 15 százalékát eladnák a Statoilnak, másik 5 százalékát pedig a Norsk Hydrónak, illetve más állami társaságoknak.
Az SDFI megmaradt részeinek, valamint a norvég tulajdonban lévő északi-tengeri olajmezők működtetésére önálló állami vállalatot alapítanak a kormány elképzelése szerint. A becslések szerint a most a Statoil irányítása alatt álló SDFI mintegy 660 milliárd korona értékű ásványvagyonnal rendelkezik.
Mint a Reuters emlékeztet rá, Norvégia a legjelentősebb OPEC-en kívüli olaj- és gázexportőr, évi 3,2 millió barreles olaj- és 50 milliárd köbméteres gáztermelésével.