Ebben az évben a Volán-társaságok helyközi járatain 4-5 százalékkal utaztak többen, mint tavaly, a helyieken pedig 1-1,5 százalékkal. Beigazolódott, hogy a megnövekedett energia-, anyag- és alkatrészárak miatt a Volán Egyesülés 2000. évi költségnövekedési prognózisa megközelítette a valóságot, bár az is elmaradt a ténylegesen várható 14,5 százaléktól.
Csak a gázolajárnál bekövetkezett ráfordításnövekedés haladta meg a 6 százalékos tarifaemelésből származó bevételi többletet.
Jövőre a menetrend szerinti, helyközi autóbusz-közlekedésben a tarifák várhatóan 6,8 százalékkal emelkedhetnek. A költségek ezt meghaladó növekedését -- hasonlóan az idei évhez -- a költségvetés nem ellentételezi, és a Pénzügyminisztérium a jövedéki visszaigénylése lehetőségének kiterjesztését is elutasította.
A Volán Egyesülés jövőre 9,5 százalékos tarifaemelést tartana reálisnak, 11,9 milliárd forintos termelési támogatás mellett. Ez utóbbit azonban hiába támogatta a szaktárca is.
Saslics Elemér kitért arra is, hogy az egységes személyszállítási törvény késése miatt jelentős késedelmet szenved a közlekedési közszolgáltatók számára elengedhetetlenül szükséges finanszírozási reform is.
A menetrend szerinti belföldi személyszállítást végző Volán-társaságok 2001-ben képződő amortizációs alapjukból várhatóan 9,8 milliárd forint saját forrást képeznek új autóbuszok beszerzésére. Ez a jövő évi költségvetésben előirányzott 3,1 milliárdos rekonstrukciós támogatással, valamint az ÁPV Rt. reorganizációs keretéből elkülönített 2,5 milliárddal együtt jövőre mintegy 500 új autóbusz vásárlását teszi lehetővé. Ez ugyan 70-nel meghaladja az idei új járművek számát, de a buszpark elöregedési folyamatának megállításához évente 600 ilyenre lenne szükség.